Публікація

УГСПЛ та перехідне правосуддя: формування трендів внутрішньої політики

Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку УГСПЛ

Починаючи у 2015 році перші кроки у запровадженні засад перехідного правосуддя, експерти Української Гельсінської спілки з прав людини практично не мали підтримки серед урядового сектору та правозахисників. Сам термін «перехідне правосуддя» був знайомий лише вузькому колу фахівців у сфері міжнародного права та представникам міжнародних інституцій.

Олександр Павліченко, Олег Мартиненко (УГСПЛ) та Валерія Лутковська презентують законпроект про «Про засади державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту». Київ, 25 квітня 2018.

Аби як, але три роки активної роботи не минулися марно. Лише минулого року УГСПЛ реалізувала три стратегічних кроки у цьому напрямку:

DSC_9115
Міжнародна наукова конференція «Пост-конфліктне правосуддя в Україні». Київ, 26 травня 2017

Одночасно тривала інтенсивна адвокаційна підтримка з боку УГСПЛ інноваційного для України напрямку:

Необхідність запровадження перехідного правосуддя знайшла своє місце у традиційних аналітичних продуктах Спілки, а також в Альтернативній доповіді до Універсального періодичного огляду України.

УГСПЛ виступила співзасновником міжнародної громадської платформи CivilM+, де координує тематичну групу з перехідного правосуддя. Платформа об’єднала незалежні неурядові організації України, Німеччини, Польщі, Росії, які працюють у правозахисній, миротворчій, гуманітарній сферах.

DSC_8890
Презентація Базового дослідження із застосування правосуддя перехідного періоду в Україні. Київ, Інститут міжнародних відносин, 23 травня 2017.

Першими ініціативу УГСПЛ підтримали академічні кола. В Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка був започаткований Центр постконфліктного врегулювання, що розглядає перехідне правосуддя як модель подолання збройного конфлікту та переслідування воєнних злочинців. Дещо пізніше в стінах Українського католицького університету активно запрацював проект «Перехідне правосуддя та примирення в Україні». Метою проекту стало створення майданчика для фахового обговорення механізмів переходу від війни до миру в Україні та інструментів соціального примирення. До обговорення тем примирення, соціального діалогу та реінтеграції став долучатися Український інститут майбутнього. Практичні аспекти здійснення правосуддя стали предметом уваги МФ «Відродження».

2018 рік, нарешті, став роком, коли тема перехідного правосуддя стала наближатися до українського політикума. Законопроекти щодо протидії колабораціонізму («Народний фронт»), законопроект «Про прощення» («Батьківщина»), обговорення представниками політичних сил питань діалогу та амністії – добрі індикатори розуміння усієї складності миротворчих процесів.

DSC_9691
Круглий стіл на тему «Правосуддя після деокупації: світова практика» в Українському інституті майбутнього. Київ, 1 червня 2017.

Слід привітати ініціативу парламентарів Н. Веселової, І. Геращенко, А. Тетерука, О. Рябчина, які здійснили навесні цього року ознайомчий візит до Колумбії, аби перейняти досвід розбудови національних механізмів перехідного правосуддя.

У зв’язку з позитивною тенденцією – зацікавленістю політиків механізмами перехідного правосуддя – буде доречним зауважити складність та множинність проблемних питань його запровадження.

Перш за усе, це стосується необхідності практично професійного вивчення зарубіжного досвіду, аби правильно застосувати його при формуванні національної моделі перехідного правосуддя. По-друге, нагальним питанням є координація дій академічно-експертних кіл, державного та урядового сектору. По-третє, від самого початку слід вибудовувати державний підхід до запровадження перехідного правосуддя в Україні – з узгодженою концепцією, «дорожньою мапою», бюджетними та часовими розрахунками. Звісно, максимально уникаючи політичних спекуляцій, спираючись на допомогу неурядового сектору та міжнародних організацій.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: