Публікація

На Харківському міжнародному юридичному форумі відбувся круглий стіл з правосуддя перехідного періоду

3 жовтня 2017 року Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого провела круглий стіл «Проблеми імплементації правосуддя перехідного періоду в Україні». Захід відбувся у рамках І-го Харківського міжнародного юридичного форуму «Право та проблеми сталого розвитку у глобалізованому світі».

За словами організаторів, круглий стіл став одним із центральних заходів Форуму. Сам Форум сконцентровано на одній з головних цілей сталого розвитку ООН: сприяння побудові мирного та відкритого суспільства, забезпечення доступу до правосуддя для всіх і створення справедливих, підзвітних та заснованих на широкій  участі установ усіх рівнів.

Теми виступів спікерів на круглому столі були присвячені практичним проблемам впровадження в Україні правосуддя перехідного періоду. Захід привернув увагу широкого кола фахівців до опублікованого УГСПЛ дослідження з правосуддя перехідного періоду та подальшої роботи в цьому напрямку.

Українські та іноземні вчені говорили про ключові дилеми правосуддя перехідного періоду: “примирення — справедливість”, “правда — примирення”, “справедливість — правда”. Вони також підняли питання актуальності впровадження цього концепту в судовій системі України та в контексті вимог верховенства права. Ще одним важливим аспектом системи перехідного правосуддя на обговоренні була проблема судового захисту та відновлення порушених прав внутрішньо переміщених осіб в Україні. Дискусія торкнулась також досвіду інших країн, які пережили конфлікти, зокрема функціонування гібридних судів на прикладі Боснії і Герцеговини.

Експерти УГСПЛ продовжили дискусію в практичній площині застосування перехідного правосуддя в сучасній фазі міжнародного збройного конфлікту в України. Зокрема, була зазначена специфіка конфлікту на окупованому Російською Федерацією Кримському півострові та окремих регіонах Донецької і Луганської областей, де РФ здійснює ефективний контроль за незаконними збройними формуваннями.

IMG_0953

Дар’я Свиридова, юрист УГСПЛ, звернула увагу присутніх на відсутність належного законодавчого регулювання задля проведення ефективних розслідувань правоохоронними органами України порушень прав людини та діянь окупаційної вади на Кримському півострові. Також вона вказала на відсутність державної стратегії деокупації. Зокрема, на такі питання, як що буде робити офіційна влада України з вироками окупаційних судів та провадженнями, які залишать пособі окупаційні «органи cлідства»? Якою є позиція держави щодо осіб на окупованих територіях, які не брали безпосередню участь у захопленні півострову та порушенні територіальної цілісності, та інші.

Юрист УГСПЛ Аліна Павлюк говорила про відсутність ефективних розслідувань воєнних злочинів, що відбуваються в так званих «ЛНР/ДНР». Вона підняла питання відсутності системи обліку інформації та пошуку осіб, зниклих безвісти. Також юрист наголосила, що норми Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів непристосовані до ситуації міжнародного збройного конфлікту.

Цікавий аналіз елементів транзитивного правосуддя в тривалому конфлікті на Сході України та постконфліктного відновлення презентував Томаш Лачовскі, викладач Лодзинського університету (Польща).

Виступ Олени Семьоркіної
Виступ Олени Семьоркіної

Олена Семьоркіна, аналітик УГСПЛ, звернула увагу на відсутність системної державної стратегії реінтеграції окупованих територій та захисту прав людини в умовах міжнародного збройного конфлікту. Спілка презентувала основні тези, які мають включати стратегії деокупації Кримського півострова, а також концепцію Державної стратегії повернення громадян України, що знаходяться під контролем Російської Федерації та/або її агентів внаслідок збройного конфлікту.

Євгенія Капалкіна, юрист УГСПЛ,  на прикладах стратегічних справ Спілки, говорила про сучасні виклики ефективного розслідування злочинів торгівлі людьми в умовах перехідного правосуддя.

У круглому столі взяли участь близько 70 учасників.

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: