Публікація

Правозахисники презентували представникам іноземних посольств та міжнародних організацій Концепцію повернення полонених

Презентація відбулась 28 квітня 2017 року в Києві

Проблема звільнення полонених залишається актуальною для України. Процес переговорів вже довгий час не дає результатів. Потягом 2017 року не було жодного звільнення. Родичі заручників продовжують боротися та сподіваються на результат.

DSC_8163

Експерти Української Гельсінської спілки з прав людини, Медійної ініціативи за права людини, Global Rights Complience та Харківської правозахисної групи представили свій погляд на вирішення ситуації у вигляді Концепції повернення громадян України, які знаходяться під контролем Російської Федерації та захоплені внаслідок збройного конфлікту. 28 квітня 2017 року Концепція була презентована для представників іноземних посольств в Україні та міжнародних організацій. Концепція доступна для ознайомлення англійською за посиланням.

DSC_8172

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко розповів про історію створення Концепції та її підґрунтя. Він також наголосив на необхідності підтримки міжнародною спільнотою постраждалих у ході конфлікту на сході України та анексії Криму.

DSC_8200
В центрі – Аркадій Бущенко

Юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Надія Волкова презентувала основні тези Концепції: розділення політичних і гуманітарних питань у ході переговорів, визнання збройного конфлікту на сході України шляхом прийняття закону про окуповані території; визнання статусу полонених, заручників, політичних в’язнів та ув’язнених з політичних мотивів, зниклих безвісти через прийняття окремого закону. Експерт наголосила на тому, що недопустимо використовувати полонених та заручників як предмету торгів у переговорах.

DSC_8229
Надія Волкова

Про свою історію розповіла Вікторія Пантюшенко. Її чоловік, військовослужбовець Збройних Сил України Богдан Пантюшенко, з січня 2015 року знаходиться у полоні незаконних збройних формувань в Донецькій області. Вікторія наголосила, що контакту з чоловіком вона не має, як і можливості передати йому ліки та продукти харчування.

DSC_8195
Вікторія Пантюшенко

Координатор Медійної ініціативи з прав людини Марія Томак зазначила відсутність окремої платформи для обговорення питань ув’язнених у Криму та на території Російської Федерації. Також експертка відзначила, що жоден державний орган в Україні не несе відповідальність за координацію та захист політичних в’язнів та ув’язнених з політичних мотивів.

DSC_8149
Аркадій Бущенко та Марія Томак

Своїми історіями також поділилися Тамара Іванівна Клих, мати засудженого у Росії Станіслава Клиха, та Ігор Котелянець, брат затриманого у Криму Євгена Панова. Вони наголосили на жорстоких тортурах, які застосовуються представниками Російської Федерації до затриманих з метою отримання пізнавальних показів. Також Ігор Котелянець розповів про новостворене об’єднання рідних заручників.

Тамара Клих та Ігор Котелянець
Тамара Клих та Ігор Котелянець

Керівний партнер Global Rights Complience Вейн Джордаш звернув увагу на те, що єдина державна стратегія по відношенню до збройного конфлікту в Криму та на сході України посилить позицію держави у міжнародних судових інстанціях. Також особлива увага, на думку експерта, має приділятися збору доказів проти держави-агресора.

DSC_8168
Із мікрофоном – Вейн Джордаш

DSC_8177

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: