Публікація

Позиція УГСПЛ щодо Кримського питання. Тези.

Українська Гельсінська спілка з прав людини розділяє міжнародно визнану позицію про нелегітимність так званого «референдуму» про приєднання Криму до Російської Федерації та про невизнання подальшої анексії Кримського півострова РФ.

Ми засуджуємо будь-які спроби легітимізувати приєднання Криму під виглядом волевиявлення населення.

Ми підкреслюємо, що так звана «загальна підтримка» населенням Криму невизнаного «референдуму» є продуктом інформаційної пропаганди РФ.

Ми вважаємо, що видимість одностайної підтримки, стала наслідком цілеспрямованої політики РФ на окупованому Кримському півострові, спрямованої на ігнорування, залякування та політичне переслідування окупаційною владою частини населення, що не погоджується з окупацією півострова та придушення будь-яких проукраїнських настроїв у Криму. Жертвам таких переслідувань УГСПЛ надає та надаватиме правову допомогу, в тому числі в міжнародних інстанціях.

УГСПЛ робить кроки щодо виявлення, розслідування та оприлюдненню фактів порушень прав людини в Криму, причиною яких є окупація півострова або наслідки окупації, аналізує тенденції в ситуації з правами людини в Криму у зв’язку з окупацією та зміною правового поля. У своїй роботі по Криму УГСПЛ враховує та застосовує норми міжнародного гуманітарного права та міжнародні стандарти прав людини.

Своєю діяльністю УГСПЛ сприяє правильній міжнародно-правовій оцінці окупації Криму та розробці нових принципів міжнародного права, які зробили б ціну окупації занадто високою для окупанта. Ми також сприяємо побудові вірної політики України відносно окупованого Кримського півострова, яка б враховувала подальше повернення півострова під юрисдикцію України та допомагала уникнути несприятливих наслідків деокупації для населення півострова.

УГСПЛ не підтримує ідею повної блокади Криму – така політика може призвести не тільки до серйозних порушень прав людини, але й буде перешкоджати подальшої реінтеграції півострова.

УГСПЛ буде адвокатувати прийняття державою Україна комплексної стратегії реінтеграції та відносин з окупованою територією півострова, заснованої на таких принципах:

– врахування гуманітарних потреб громадян України на окупованих територіях у всіх рішеннях державних органів України щодо Криму;

– створення невідкладно громадянам України на окупованих територіях максимально лояльних умов для отримання освіти через впровадження доступної системи дистанційного навчання, спрощення документування (видача свідоцтв, паспортів, довідок, дипломів та інших документів), максимальної реінтеграції в культурну та наукову сфери життя української спільноти, безперешкодний в’їзд і виїзд на / з материкової частини України;

– прийняття пакету нормативно-правових актів, що регламентують політики та дії української влади на момент деокупації Криму (покрокове керівництво до дії до і на наступний день після деокупації півострова).

– створення та робота ключових органів влади «у вигнанні», готових взяти на себе відповідальність щодо реінтеграції Криму на момент деокупації, планування бюджету для відновлення півострова;

– обмеження економічного та іншого розвитку держави-окупанта.

УГСПЛ вважає неприйнятним будь-які переслідування громадян України, які працюють в структурах, створених окупаційною владою в Криму, за винятком випадків кримінального переслідування осіб, які брали безпосередню участь у підготовці та реалізації збройного перевороту і окупації Криму або допустили кримінальні правопорушення, що потягли порушення прав людини та політичні переслідування про українських активістів або осіб, що виражають незгоду з окупацією Криму.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: