Публікація

У Києві обговорили питання деокупації Криму та ОРДЛО в рамках перехідного правосуддя

1 червня 2017 року в Українському інституті майбутнього відбувся круглий стіл на тему “Правосуддя після деокупації: світова практика”.

Гостями заходу були автори базового дослідження із застосування правосуддя перехідного періоду в Україні – аналітики Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко та Алла Блага, викладач Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Ярослав Мельник, викладачка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудруго Наталія Сатохіна та експерт “Українського інституту майбутнього” Олександр Євсєєв. Олександр Євсєєв виступив модератором заходу.

DSC_9691

Також у круглому столі взяли участь один з засновників Українського інституту майбутнього, народний депутат України Антон Геращенко, експерт зі стратегічного планування проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції» Довидас Віткаускас та експерт Українського інституту майбутнього Денис Монастирський.

DSC_9720

Учасники говорили про необхідність комплексного впровадження концепції правосуддя перехідного періоду (Transitional Justice) в контексті деокупації Криму та ОРДЛО. На думку експертів воно має застосовуватись у поєднанні його класичних компонентів: здійснення кримінального судочинства щодо винних, встановлення істини, відшкодування заподіяної шкоди в повному обсязі та проведення інституційних реформ. Друга головна теза авторів дослідження полягає в тому, що Україна має створити власний рецепт перехідного правосуддя, враховуючи існуючий світовий досвід.

DSC_9725

«УГСПЛ, починаючи діяльність щодо запровадження перехідного правосуддя в Україні, чудово розуміє усю складність цієї місії. Ми сподіваємося, що наше дослідження проб’є інформаційну стіну нерозуміння та надасть можливість усім нам сприйняти принципи перехідного правосуддя для розбудови України», – підкреслив Олег Мартиненко.

DSC_9702
Антон Геращенко

DSC_9710

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: