Публікація

УГСПЛ розробила покрокову інструкцію для отримання компенсації за зруйноване майно в зоні АТО/ООС

Цифри лякають: за 5 років збройного конфлікту на Донбасі по обидва боки лінії зіткнення пошкоджено 50 тисяч будинків цивільного населення (дані Моніторингової місії ООН з прав людини); більше 20 тисяч житлових будинків пошкодили на підконтрольній уряду України території (дані Донецької та Луганської ОДА). Таку статистику нещодавно зібрала ГО «Донбас SOS». Враховуючи масштаб руйнування, Українська Гельсінська спілка з прав людини надає роз’яснення для захисту порушеного права власності громадян України в зоні АТО/ООС.

Пошкодження, руйнування чи знищення об’єктів нерухомості (будинків, квартир) в результаті вчинення терористичних актів, а також майна, що знаходилося у цій нерухомості зумовлює виникнення у постраждалих осіб права на отримання матеріальної компенсації за зруйноване майно в судовому порядку. Основними нормативними актами, які підлягають застосуванню судами у цих випадках є Конституція України, Закон України «Про боротьбу з тероризмом», Кодекс цивільного захисту України, Цивільний кодекс України.

З 2015 року потерпілі почали звертатися з позовами про стягнення до судів національної юрисдикції з про стягнення майнової та моральної шкоди, спричиненої в результаті вчинення терористичних актів під час проведення АТО. Проте, на жаль, у вказаних справах немає єдиної практики. Суди досі ухвалюють як рішення на користь позивачів, так і рішення щодо відмови в задоволенні позову.

Yulia Naumenko, a lawyer of the Strategic Litigations Center of UHHRU

«Основними причинами для відмови в задоволенні позову є недоведеність розміру заданої шкоди та/або відсутність факту передачі права власності на майно на користь місцевої адміністрації. Слід також зазначити, що загальний строк позовної давності для звернення до суду становить 3 роки з моменту, коли особа дізналася про порушення її права. Тож важливо його не пропустити. Можна просити поновити строк для звернення до суду, але для цього мають бути поважні причини. Для прикладу, відсутність актів руйнування майна, які не були вчасно складені, відновлення документів на право власності та інше», – зазначає юрист УГСПЛ Юлія Науменко.

У зв’язку з необхідністю формування практики у справах щодо отримання компенсації за зруйноване/пошкоджене майно одну зі справ № 265/6582/16-ц у грудні 2018 року було передано на розгляд Великої Палати Верховного суду та 21 січня 2019 р. було призначено до розгляду на 3 квітня 2019. Проте і досі рішення у вказані справі не ухвалено. Отже, виходячи з наявної судової практики, для отримання через суд компенсації за пошкоджене майно постраждалі можуть скористатися розробленою УГСПЛ ІНСТРУКЦІЄЮ та ФОРМОЮ ТИПОВОГО ПОЗОВУ.

Матеріали підготовлені юристами Української Гельсінської спілки з прав людини в рамках програми USAID «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: