Публікація

УГСПЛ ініціювала проведення в Маріуполі робочої зустрічі по темі безпеки мирних зібрань за участю представників ЛГБТКІ+ спільноти

19 лютого 2021 року в Маріуполі відбувся захід «Безпека мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+». На зустрічі були присутні керівник проєктів УГСПЛ щодо захисту  прав людини ЛГБТКІ-спільноти та активістів Максим Петров, та координатор моніторингових кампаній «Поліція під контролем» Асоціації УМДПЛ Сергій Перникоза, які є представниками робочої групи, ініційованої Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ), з метою розробки стратегії комунікації між організаторами мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+, ОМС та поліцією.

Протягом робочої зустрічі регіональні ЛГБТКІ+-активісти, представники Національної поліції та органів місцевого самоврядування обговорювали проблеми нападів на місцевих активістів як під час мирних зібрань, так і безвідносно до заходів.

Серед питань, адресованих представникам Маріупольської міськради та поліції були: порядок дій при нападі на особу; проведення просвітницьких заходів для працівників поліції та ОМС на тему прав людини та недискримінації; проведення просвітницьких заходів для представників ЛГБТКІ+-спільноти щодо алгоритму дій при нападах.

Крім цього, на зустрічі були представлені результати пілотного дослідження «Безпека мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+: проблеми комунікації між організаторами, поліцією та органами місцевого самоврядування», яке Українська Гельсінська спілка з прав людини провела спільно з Асоціацією УМДПЛ, ГО «Правозахисна ініціатива» і ГО «Інсайт» за підтримки Freedom House в Україні.

Особливий акцент протягом робочої зустрічі було зроблено на рекомендаціях щодо налагодження саме комунікації для усіх сторін, причетних до забезпечення безпеки під час мирних зібрань, які проводять представники\-ці ЛГБТКІ+ спільноти.

Сергій Перникоза, УМДПЛ

Сергій Перникоза, УМДПЛ:

«Питання належного забезпечення безпеки під час мирних зібрань, які проводять представники\-ці ЛГБТКІ+ спільноти досить тісно пов’язане з тим, як налагоджена комунікація з органами місцевого самоврядування та, звісно, з поліцією. Це питання не слід розглядати лише в контексті подачі повідомлень про мирні зібрання і зустрічей щодо особливостей їх проведення.

Комунікацію можна вибудовувати також шляхом ініціативи проведення зустрічей з поліцією, наприклад просвітницьких лекцій для поліцейських щодо мови ворожнечі, захисту прав людини, ґендерних питань, історії становлення та розвитку ЛГБТКІ+-спільноти в Україні. Думаю поліція та органи місцевого самоврядування всіляко сприятимуть проведенню подібних ініціатив.»

 

Пілотне дослідження «Безпека мирних зібрань на тему ЛГБТКІ+: проблеми комунікації між організаторами, поліцією та органами місцевого самоврядування» доступно за посиланням.

Захід організовано за підтримки Freedom House в Україні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: