Публікація

Комітет ООН радить Україні більше опікуватися забезпеченням прав постраждалих від збройного конфлікту

Комітет ООН з економічних, соціальних та культурних прав оприлюднив Заключні висновки та Рекомендації Україні за підсумками розгляду Державної доповіді VII циклу про виконання Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права.

Заслухавши Уряд України та громадськість, серед яких були і представники УГСПЛ, Комітет надав державі-учасниці рекомендації, виконання яких має поліпшити імплементацію Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права.

У Заключних висновках та Рекомендаціях Україні, Комітет звернув увагу на необхідність вжиття більш ефективних заходів забезпечення прав постраждалих внаслідок збройного конфлікту. Так, констатуючи дискримінаційне ставлення до внутрішньо переміщених осіб, у тому числі на рівні місцевих громад, Комітет, окрім іншого, рекомендує державі-учасниці розробити та прийняти широку стратегію та план дій з інтеграції та доступу внутрішньо переміщених осіб до економічних, соціальних та культурних прав на наступний період.

Комітет рекомендує державі-учасниці прийняти законодавство, яке б надало доступ мешканцям неконтрольованих урядом територій доступ до своїх пенсійних та соціальних виплат без реєстрації як внутрішньо переміщеної особи.

«Це та проблема, на вирішенні якої наполягала і зараз наполягає УГСПЛ. Попри зусилля правозахисників, на жаль, українським урядом досі не здійснено кроків на зустріч мешканцям тимчасово окупованих територій, які потребують соціального забезпечення. Як і раніше, отримання виплат можливе лише після реєстрації як внутрішньо переміщеної особи. Це може стати не просто перепоною, а міцним бар’єром у процесі деокупації та реінтеграції, про які останнім часом говорити стали більше», – прокоментував аналітик УГСПЛ Богдан Мойса.

Крім того, Комітет рекомендує запровадити адміністративну процедуру компенсації жертвам збройного конфлікту, житло яких зруйновано або пошкоджено. Тут варто зазначити офіційну статистику: за час війни на Донбасі зазнали ушкоджень понад 20 тисяч будинків лише на підконтрольній уряду України території – 13 тисяч в Донецькій і майже 7,5 тисячі в Луганській областях. По обидва боки лінії розмежування, за даними правозахисників, у руїнах перебувають близько 50 тисяч помешкань.

У Заключних висновках приділено увагу й питанням реабілітації постраждалих осіб, зокрема поновленню їх психічного здоров’я. Рекомендації цього напряму стосуються формування системних політик та програм з надання послуг психічного здоров’я та психологічної допомоги постраждалим внаслідок військового конфлікту. Щодо цього Комітетом рекомендовано розробити та впровадити цілеспрямовану політику з задоволення потреб постраждалого від конфлікту населення, у тому числі зі збору статистичних даних та  доступу дітей, що проживають на лінії розмежування, до послуг психічного здоров’я.

Довідково: У 2019 році Україна прозвітувала за спрощеною процедурою про виконання Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права. Доповідь України склали відповіді на питання, підготовлені Комітетом ООН, пропозиції до яких вносила і Українська Гельсінська спілка з прав людини у складі коаліційного подання.

У лютому програмний директор УГСПЛ Максим Щербатюк та аналітик програми USAID «Права людини в дії» Богдан Мойса взяли участь в брифінгу Комітету ООН з економічних, соціальних та культурних прав, під час якого презентували альтернативне державній доповіді подання УГСПЛ про виконання Україною Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права. Подання стосувалося забезпечення економічних та соціальних прав внутрішньо переміщених осіб; забезпечення прав осіб з порушенням здоров’я та інвалідності; майнові права постраждалих; забезпечення права на освіту мешканців окупованих територій.

Повну версію тіньового звіту УГСПЛ можна почитати українською мовою ТУТ, англійською – ТУТ.

Матеріал підготовлено за підтримки Програми USAID «Права людини в дії», яка здійснюється Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: