Публікація

Експертна дискусія “Захист персональних даних в Україні: проблеми законодавчого регулювання”

29Листопад 2021

29 листопада, о 10.00 відбудеться експертна дискусія: “Захист персональних даних в Україні: проблеми законодавчого регулювання”.

 

Система захисту персональних даних в Україні застаріла і давно не відповідає розвитку технологій обміну, обробки та використання інформації. Політика держави у цій сфері потребує змін і уніфікації зі стандартами Європейського Союзу. 7 червня та 11 жовтня Верховна рада України зареєструвала проєкти законів №5628 “Про захист персональних даних” і №6177 “Про Національну комісію з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації”, які повинні були вирішити окреслені проблеми.

У зв’язку із цим дуже важливим є обговорення цих ініціатив, оскільки кожна із них містить як позитиви, так і слабкі сторони.  Ці два законопроекти є важливим розбирати в комплексі і розуміти, які ризики щодо права на приватність ці законопроекти можуть нести і що зробити, щоб їх уникнути.  

Особливий акцент в цьому обговоренні буде присвячений нещодавно зареєстрованому законопроекту 6177, який спрямований на  створення окремого незалежного контролюючого органу у сфері захисту персональних даних та доступу до інформації.

Експерти Української Гельсінської спілки з прав людини, Лабораторії цифрової безпеки та Харківської правозахисної групи, Платформи прав людини напрацювали ряд своїх рекомендацій до текстів законопроєктів і запрошують на публічну експертну дискусію з цієї нагоди. Ознайомитися з напрацюваннями можна тут і тут.

Теми для обговорення:

  1. Правозахисний аналіз законопроектів №5628 “Про захист персональних даних” і №6177 “Про Національну комісію з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації”.
  2. Рекомендації щодо удосконалення законодавчих ініціатив у сфері захисту персональних даних.

Спікери:

Роман Романов, директор програмної ініціативи Права людини і правосуддя Міжнародного фонду «Відродження».

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ.

Тарас Тарасенко, голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Тетяна Олексіюк, адвокатеса, експертка з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних.

Денис Волоха, експерт з права на приватність Харківської правозахисної групи.

Олександр Бурмагін, адвокат, медіаюрист, виконавчий директор ГО “Платформа прав людини”.

Віта Володовська, медіаюристка, голова ГО “Лабораторія цифрової безпеки”.

Віталій Мороз, консультант з цифрових технологій, експерт ГО “Інтерньюз-Україна”.

Володимир Яворський, експерт ГО “Центр громадянських свобод”.

 

Взяти участь у заході можна буде, завітавши на сторінку УГСПЛ у Facebook.

З додаткових питань та щодо акредитації ЗМІ просимо звертатися до Максима Петрова (m.petrov@helsinki.org.ua, 095-483-48-45).

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: