Публікація

Зафіксувати вчинені внаслідок російської агресії злочини, шкоду та руйнування: Експертна рада Мінреінтеграції презентувала напрацювання щодо створення відповідної держсистеми моніторингу та документування (+фото, відео)

1 грудня Експертна рада Мінреінтеграції презентувала в УКРІНФОРМ напрацювання щодо створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації.

У заході, організованому УГСПЛ спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, взяли участь представник Представництва Президента в АР Крим Скрипник Сергій, експерт Truth Hounds Роман Авраменко та інші правозахисні організації, що документують порушення прав людини під час війни.

 

Розпочинаючи презентацію, модераторка Олена Семьоркіна, аналітик, спеціаліст з питань нормотворення УГСПЛ зазначила про основні завдання Експертної ради: «рада створена для об’єднання зусиль експертів урядового та неурядового секторів задля надання державі пропозицій:

до проектів нормативно-правових актів щодо створення державної системи моніторингу і документування;

щодо критеріїв, методів і принципів збору, аналізу та систематизації відомостей про порушення прав людини, МГП та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії РФ;

до технічного завдання з розробки програмного забезпечення, яке дозволятиме збирати, обробляти, зберігати та систематизувати необхідні вищезазначені відомості, в електронній формі, аудіо/відео форматах;

до програм навчання проведення/участь у проведенні навчання фахівців Мінреінтеграції та інших державних органів (органів місцевого самоврядування).

Основою для майбутньої бази даних про «злочини та інші події війни» стала багаторічна робота неурядових організацій з документування, зокрема й Центру документування УГСПЛ, який очолює Олексій Біда. Під час презентації керівник Центру наголосив на головній меті, заради якої Експертна рада долучилася до створення реєстру злочинів, вчинених в ході агресії РФ проти України: «Наша ціль —захист жертв інструментами перехідне правосуддя для України. Це система заходів під час переходу суспільства від війни до мирного життя. Вона передбачає відшкодування жертвам конфлікту, притягнення злочинців до відповідальності, реформи та забезпечення права українського народу знати правду про війну».

Майбутня система документування має бути побудована із врахуванням специфічності гібридної війни РФ проти України, зокрема, різної політики держави — агресора відносно Криму та частини Донбасу.

Про особливості фіксації фактів порушення прав людини та МГП на півострові розповів представник Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов: «Росія не визнає свою присутність на Донбасі, щодо Криму вона заявила про його анексію та офіційно установила свою владу. Відповідно, кожний воєнний злочин, кожне порушення прав людини вже задокументовано самим агресором. До прикладу, оголошення призову в Криму, що є порушенням МГП, оформлюється через російські нормативні документи, починаючи з наказу президента Російської Федерації і закінчуючи протоколами так званих «судів» на окупованому півострові відносно тих, хто відмовився вступати до лав агресора».

Про особливості документування на Сході України говорила Наталія Каплун, експертка Благодійного фонду “Восток SOS”: «Це територія діючого збройного конфлікту, і ми намагалися фіксувати все, що бачимо. Сьогодні ми маємо результат такого підходу: органи прокуратури Луганської та Донецької областей використовують нашу базу даних для розслідування кримінальних правопорушень, вчинених в ході бойових дій».

Аналітик КримSOS Олексій Баткалов наголосив на необхідності запровадження саме державної системи моніторингу та документування і згадав найбільш кричущі злочини агресора в Криму, які мають бути зафіксовані: «Військова пропаганда серед дітей. Більше ста російських організацій та фондів мають відношення до мілітаризації кримських дітей. Утиски кримських татар, екологічні злочини. Усі ці факти мають документуватися та узагальнюватися. Окремий напрямок роботи — це зафіксувати кадрові ротації. У майбутньому, коли ми повернемо півострів, ми маємо не допустити у владу тих, хто працював в окупаційних органах влади».

Підсумовуючи виступи спікерів, голова Національного центру розбудови миру Міністерства з питань реінтеграції ТОТ України Олександр Смирнов закликав державні органи діяти спільно заради створення держсистеми документування та моніторингу: «Ми створюємо базу даних, що накопичуватиме, аналізуватиме та систематизуватиме інформацію про порушення прав людини, МГП та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії РФ. Цей програмний продукт будуть наповнювати та використовувати органи влади відповідно до своїх повноважень. Але для досягнення цієї амбітної мети необхідна належна комунікація, спільна робота, зацікавленість та розуміння важливості для країни цієї бази даних всіма державними органами, міністерствами та відомствами».

 

Презентацію можна скачати ТУТ.

Відеозапис заходу

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: