Публікація

Юристи УГСПЛ розробили рекомендації щодо поновлення пенсійних виплат ВПО та мешканцям непідконтрольних Україні територій

Правозахисники з Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах проаналізували актуальні проблеми переселенців і мешканців тимчасово окупованих територій нашої держави. Серед них – масове припинення соціальних виплат, до яких належать і пенсії. Саме тому, юристи розробили алгоритм дій для тих, хто бажає поновити виплати з Пенсійного фонду України.

Проблемам з виплатою пенсій передувало прийняття Урядом кількох нормативно-правових актів, якими встановили прямий зв’язок між здійсненням соціальних виплат і належністю особи до категорії внутрішньо переміщеної – з відповідним статусом, з внесенням відомостей до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.  Інакше кажучи, отримати пенсію можуть лише переселенці з довідкою, а забезпечення виплатами мешканців непідконтрольних територій України наразі повністю припинено.

Правовою підставою цієї ситуації є чинність з 22.12.2016 р. Постанови Кабінету міністрів України «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» №365 від 08.07.2017 р., якою були затверджені Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, а також Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання (перебування). Хоча у Конституції України зазначено: виключно законами України визначаються  основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення.

«Припинення нарахування і виплат пенсій, лише на підставі отримання інформації про скасування довідок внутрішньо переміщених осіб, суперечить положенням діючого законодавства України. А практика припинення соціальних виплат є дуже хибною і навіть дискримінаційною по відношенню до громадян України», – зазначає юрист громадської приймальні УГСПЛ у Сумах Володимир Виноградов.

 

Здійснити захист своїх прав у випадку припинення соціальних виплат, можливо у судовому порядку. Для цього необхідно подати адміністративний позов до відповідача – територіального органу Пенсійного фонду України, з вимогами поновити пенсійні виплати та виплатити виниклу заборгованість. Саме такий механізм, зазначають юристи, є дієвим способом захисту своїх порушених прав. Для цього необхідно визначити компетентний суд, правильно оформити позовну заяву, у якій обґрунтувати свої вимоги відповідно до вимог законодавства і виграти справу.

 

Ознайомитися з повною версією алгоритму дій ВПО і мешканців неконтрольованих територій України у разі припинення пенсійних виплат можна ТУТ.

Перед початком судової тяганини, громадяни мають звернутися до Пенсійного Фонду України. Зробити це можна за допомогою запиту на інформацію, розроблений УГСПЛ шаблон якого ТУТ.

Матеріал підготовлено у рамках Програми USAID «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: