Публікація

Юрист Роман Лихачов: «Самогубство Миколи Бичка грубо інсценували»

Олег Шинкаренко

5 червня 2018 року, ввечері, екологічного активіста Миколу Бичка знайшли повішеним у лісі біля Чугуєва. Поліція відкрила справу за статтею “самогубство”, але знайомі природоохоронця в це не вірять

Микола Бичко. Фото зі сторінки активіста у Фейсбуці.

Микола мешкав у селищі Есхар (Електрична Станція Харківського Адміністративного Району) Чугуївського району і, як свідчать його знайомі, у свої 23 роки навіть не замислювався про самогубство. Мати повідомила про зникнення сина до поліції, а тим часом його друзі вже цілу добу шукали Миколу скрізь.

Юрист та знайомий загиблого Роман Лихачов каже, що це “самогубство було інсценовано грубо та цинічно”. Він додає, що існують певні факти, які вказують на це, але до кінця слідства їх розголошувати не можна. «Я особисто знав Миколу, – каже Роман Лихачов, – він приїжджав до нас радитись, як краще боротися із несправедливістю, я йому підказував, де та які документи краще запитувати, ми спільно планували боротьбу за права громадян селища Есхар».

За словами юриста, Микола останнім часом займався екологічною ситуацією у селищі. Він готував документи, щоб відкрити громадську організацію, моніторив стан очисних споруд. Так не буває перед самогубством. Роман Лихачов непокоїться, що слідчі “загублять всі докази”, припинять розслідування і закриють цю справу.

Роман Лихачов
Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи

Відомо, що Микола Бичко був адміністратором Facebook-групи «Ініціативна молодь Есхар». Там він писав про розвиток та життя селища та про боротьбу із корупцією. Останній пост був присвячений відновленню джерела за кошти місцевої громади. Він писав також і про те, як компанія «АВА Сервис 2017» забруднює місцеві водойми. Так у записі за 16 травня Микола повідомив, що до селища приїхала комісія, яка з’ясовувала, чи законно ця компанія вивозить відходи до очисних споруд комунального підприємства «Вода Есхара». В результаті перевірки вивезення відходів припинили, а природні відстійники вичистили. Микола Бичко написав, що після цього “стало можливо дихати без захисних засобів”. Відповідальність за те, що сталося “згідно документам, поклали на КП «Вода Есхара». Микола непокоївся, що компанія «АВА Сервис 2017» може “вийти сухою з води”.

Наступного дня після загибелі екологічного активіста мешканці селища Есхар вийшли на площу, вимагаючи присутності мера. Вони хотіли, щоб голова селища пояснив, чому правоохоронці мовчать та “роблять все, щоби ця справа не кваліфікувалася як вбивство”. Громада заблокувала машину голови сільради та вимагала його відставки. «Вчора нас вбивали через екологію, а сьогодні нас прибирають фізично, ми не довіряємо поліції та будемо діяти!» – сказав місцевий мешканець. Активіст Дмитро Булах сказав, що за його інформацією “поліція не знайшла видимих ознак насильницької смерті” Миколи Бичка, але він сумнівається у тому, що пошуки були достатньо ретельними. Особливу підозру у Дмитра Булаха викликало те, що загиблий мав при собі великий бак з водою, яку перед тим набрав і віз додому.

Другий мітинг стався вранці 7 червня. Мешканці Есхару висунули низку вимог до місцевої влади:

1. Надати звіт щодо роботи, яку зробила поліція по факту розслідування смерті Миколи.
2. Розірвати договір із компанією «АВА Сервис 2017» та припинити злив нечистот.
3. Надати звіт щодо заходів, які вжила районна держадміністрація щодо цих подій.

Українська Гельсінська спілка з прав людини висловила занепокоєність через загрозу безпеці громадським активістам та журналістам в Україні. Через це вона звернулася до державних органів задля вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення належного захисту представникам громадянського суспільства. УГСПЛ закликала правоохоронні органи:

1) невідкладно провести комплексне та всебічне розслідування нападу на активіста Миколу Бичка;
2) розробити ефективний та дієвий механізм роботи з випадками нападів на представників громадянського суспільства.

Між іншим, за даними сайту clarity-project.info капітал компанії ТОВ «АВА сервіс 2017» складає 1000 гривень. При цьому вона перемогла у трьох тендерах та підписала три контракти на суму 511 910 гривень. Серед іншого, вона займалася реконструкцією каналізації насосної станції та двох відстійників на очисних спорудах Есхара.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: