Публікація

Відновлення довіри до влади на деокупованих територіях стало темою четвертого вебінару з тих, що присвячені перехідному правосуддю

Серію вебінарів продовжила аналітикиня, експертка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна. Вона розповіла про міжнародні підходи до відновлення довіри до влади як складової гарантій неповторення порушень прав людини (у рамках четвертої складової перехідного правосуддя).

Поняття «правосуддя перехідного періоду» у документах Організації Об’єднаних Націй охоплює весь комплекс процесів і механізмів, пов’язаних зі спробами суспільства подолати тяжку спадщину масштабних порушень законності в минулому з метою забезпечити підзвітність, справедливість і примирення. До їх числа можуть відноситись як судові, так і несудові механізми з різним ступенем міжнародної участі (або взагалі без такої), а також окремі дії по судовому переслідуванню, відшкодуванню шкоди, встановленню фактів, інституційні реформи, попередньому огляду і припиненню справ або поєднання вищеописаних дій.

Також документи ООН місять 4 елементи перехідного правосуддя, які мають працювати у комплексі: притягнення винних до відповідальності, відшкодування шкоди жертвам конфлікту, право знати правду і гарантії неповторення. Ці ж елементи вже перенесені в українську модель перехідного правосуддя, до розробки якої долучилася УГСПЛ. Наразі цю національну модель перехідного правосуддя задля захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту на території України доопрацьовують в робочій групі з питань реінтеграції ТОТ Комісії з питань правової реформи при Президентові України.

Відновлення довіри до влади – одна з складових гарантій неповторення збройного конфлікту. «Забезпечення» гарантій неповторення передбачає прийняття ряду цілеспрямованих і різноманітних заходів, що сприяють зменшенню ймовірності повторних порушень. Йдеться про недопущення грубих порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права. Такими заходами є інституційні реформи (реформи сектору безпеки і правосуддя, люстрація як процес перевірки з метою виключення з державних установ недобросовісних осіб (досвід Ради Європи https://cutt.ly/Qyi9KEX) або перевірка благонадійності  – формальний процес оцінки поведінки окремих осіб і оцінки їх сумлінності на основі об’єктивних критеріїв, з тим щоб визначити, чи підходять вони для майбутньої роботи в публічному секторі (досвід ООН: https://cutt.ly/0yi3u75, презентація Олени Семьоркіної щодо підходів ООН до «перевірки благонадійності/лояльності» в рамках впровадження інституційних реформ заходів гарантій неповторення правосуддя перехідного періоду: https://cutt.ly/Fyi4wMc), перегляд законодавства (ратифікація відповідних договорів; внесення змін до законодавства з питань безпеки (вилучення норм, які надають надзвичайні повноваження або порушують права людини); проведення конституційних реформ, які передбачають принцип поділу влади; усунення дискримінаційних положень в законодавстві; (див. Методологію УГСПЛ), заходи в рамках громадянського суспільства, а також в сферах культури та особистого світогляду; реформи в галузі освіти, мистецтва і культури і посттравматичного консультування тощо.

«Ключовою позицією гарантій неповторення є реформи в системах правосуддя і безпеки. Це є первинним, адже у звільненні від тоталітарного режиму чи в країні, яка виснажена збройним конфліктом, ключову роль відіграють суди і правоохоронні органи. Бо суди мають ухвалювати безсторонні і неупереджені рішення, а правоохоронні органи мають так само безсторонньо і неупереджено розслідувати порушення. І якщо у системі залишаються люди, які пов’язані чи з бойовиками, чи з причетними до масових порушень прав людини, то годі й сподіватися на незалежне правосуддя», – зазначила Олена Семьоркіна під час вебінару.

Інші важливі позиції гарантій неповторення – якість законодавства, розвиток громадянського суспільства, освіта, постртравматичне консультування. Більше ви можете дізнатися з відеозапису онлайн-лекції.

Презентацію до вебінару Олени Семьоркіної про віднолення довіри до влади можна завантажити тут: https://bit.ly/34UYaaR.

Співорганізаторами вебінарів є Українська Гельсінська спілка з прав людини  у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим. На початку квітня відбулося перше онлайн-навчання за участі докторки права, професорки з міжнародного кримінального права Копенгагенського університету (Данія) Ірини Марчук, яка розповіла про іноземний досвід перехідного правосуддя. Темою другого вебінару став змішаний суд, який в Україні може стати ефективним механізмом притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів. Спікером виступив адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський. На третьому вебінарі Постійний Представник Президента України в АРК Антон Кориневич розповідав про застосування міжнародного гуманітарного права, поняття збройних конфліктів та їх класифікацію.

Наступний вебінар відбудеться у такому ж форматі 30 квітня о 12 годині. Спікером стане начальник управління прокуратури Автономної Республіки Крим Євген Комаровський. Детальніше повідомимо згодом – слідкуйте за нашими анонсами.

Після завершення карантину УГСПЛ планує подовжити обговорення аспектів перехідного правосуддя з правниками в рамках регіональних зустрічей.

Серія вебінарів, присвячена перехідному правосуддю, стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: