Публікація

Відновлення діяльності органів державної влади та вибори на деокупованих територіях мають стати першочерговим кроком України, – Олена Семьоркіна

Учора, 26 травня відбулося відкрите обговорення українського сценарію перехідного правосуддя. Експерти з Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Представництва Президента України в АРК, Комітету ВРУ з прав людини, Генеральної прокуратури та громадського сектору обговорювали, як не повторити чужих помилок під час відновлення діяльності органів державної влади після звільнення тимчасово окупованих територій. УГСПЛ на відеоконференції представляли аналітикиня, експертка з питань нормотворення Олена Семьоркіна та експерт Олег Мартиненко.

Українську концепцію перехідного правосуддя, як ключовий інструмент переходу від війни до миру, нині доопрацьовують в рамках  робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України. Тому поки усі 4 обов’язкові елементи концепції та конкретні кроки, виписані в дорожній карті, можуть і мають обговорюватися та удосконалюватися. Важливим досягненням на цьому шляху стала поява профільного віце-прем’єра в Уряді. Зусилля до процесу докладає і Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

«Погоджуюсь з тими, хто стверджує, що перехідне правосуддя повинно бути за українським сценарієм. Але не треба забувати, що, хочемо ми того чи ні, в сценарії присутня Російська Федерація зі своїми вимогами. Тому потрібна допомога європейських партнерів, яка змусить Росію йти на поступки. Проте, треба розуміти, що на якісь поступки змушені будемо йти і ми», – зазначив голова зазначеного Комітету Дмитро Лубінець під час обговорення.

Він вважає, що у законі про перехідне правосуддя обов’язково повинні бути норми щодо амністії. Водночас, голова комітету зазначив, що треба чітко розмежувати мирних людей на тимчасово окупованих територіях від тих, хто взяв в руки зброю. Саме цей поділ може створити найбільше проблем, адже межа часто є надто тонкою.

Думку Дмитра Лубінця під час обговорення продовжила аналітикиня, експертка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна. Вона вважає, що одними з першочергових заходів на деокупованих територіях будуть заходи з відновлення діяльності українських органів державної влади та проведення виборів за українським законодавством.

«Для уникнення потрапляння на посади осіб, які працювали в де-факто незаконних окупаційних органах і були долучені до порушень прав людини та/або сприяли окупації, має бути проведена перевірка осіб, які матимуть намір повернутись на колишні посади (судді, прокурори тощо), а також претендентів на відповідні посади на державній службі. Відповідні акти законодавства щодо люстрації (перевірки благонадійності) мають бути прийняті Україною до початку деокупації, що забезпечить передбачуваність закону та зрозумілість наслідків відновлення контролю України над усією територією для мешканців тимчасово окупованих територій. Також доцільно підготувати кадровий резерв для зайняття посад на державній службі на деокупованих територіях», – зазначила під час виступу Олена Семьоркіна.

Люстрація (перевірка благонадійності) є складовою заходів гарантій неповторення концепції перехідного правосуддя (Доклад Специального докладчика по вопросу о содействии установлению истины, правосудию, возмещению и гарантиям неповторения Пабло де Грейффа, 7 сентября 2015, A/HRC/30/42; https://bit.ly/36zUsnR, https://bit.ly/3d9uhaa). Тому важливо вивчати досвід впровадження перехідного правосуддя країн світу та міжнародних стандартів. Зокрема, оцінка люстраційного закону України та практики його застосування вже засвідчила невідповідність міжнародним стандартам (рішення ЄСПЛ у справі Полях та інші проти України, висновки Венеціанської Комісії щодо люстраційного законопроекту).

Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич звернув увагу на ще один не менш важливий аспект втілення концепції перехідного правосуддя – комунікацію. Мешканці тимчасово окупованих нині територій мають завчасно знати і дотримуватися правил, за яким Україна повертатиметься до сталого миру.

«Лише маючи продукт, що позитивно сприймається всіма стейкхолдерами, які можуть висловити свій co-ownership щодо нього, ми зможемо досягнути поставленої мети. І одну з ключових ролей буде відігравати комунікаційна стратегія представлення української моделі перехідного правосуддя суспільству», – вважає Антон Кориневич.

Відеозапис обговорення можна переглянути нижче.

Український сценарій перехідного правосуддя: як не повторити чужих помилок?

Український сценарій перехідного правосуддя: як не повторити чужих помилок?

Gepostet von Національна платформа "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" am Dienstag, 26. Mai 2020

Діяльність УГСПЛ із розробки законопроекту та дорожньої карти правосуддя перехідного періоду для українського суспільства в умовах збройного конфлікту здійснюються в рамках програми «Права людини в дії» завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: