Публікація

УГСПЛ презентувала чат-бот, який складає заяви до суду для стягнення аліментів

Через обмежувальні заходи, впроваджені у зв’язку з загрозою поширення COVID-19, адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов презентував чат-бот онлайн. Трансляція відбулася на офіційній сторінці УГСПЛ у facebook.

Yevgen Chekaryov, The lawyer of UHHRU Strategic Litigation Center

Бот, який формує заяви до суду задля стягнення аліментів, безкоштовний і уже функціонує на зручних майданчиках:

Ще півроку тому бот почали розробляти з метою забезпечення доступу до правової допомоги людей, які не мать можливості користуватися послугами юриста. Основною аудиторією правозахисники визначали мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму. Бот мав полегшити їм доступ до правосуддя, щоб громадяни мали можливість без юриста, а лише за допомогою бота, скласти заяву про стягнення аліментів у випадку, якщо відповідач мешкає на підконтрольній Україні території.

Та зараз ботом можуть скористатися усі, хто має мінімальні навички користування комп’ютером, ноутбуком чи смартфоном. Але важливо враховувати, що цей онлайн-помічник розрахований на жінок, які самостійно виховують дітей до 18 років (неповнолітніх). Заява може бути складена для матері на одного, на двох чи на трьох дітей.

Бот дозволяє складати заяву про стягнення аліментів як в долі від заробітку, так і в твердій сумі. Якщо  бот формує заяву про стягнення аліментів в долі, то він безальтернативно передбачає стягнення ¼ частини заробітку на одну дитину, відповідно 1/3 – на двох дітей і 1/2 на трьох дітей. Якщо бот формує позов про стягнення аліментів в долі, то з’являється альтернатива. Користувачки мають можливість стягнути аліменти як в сумі 50 відсотків прожиткового мінімуму, так і в сумі, що перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму. Додатковою опцією є можливість стягнення аліментів на матір дитини до досягнення дитиною 3-річного віку.

Також бот, залежно від передбачених законом випадків, формує заяви у 2 варіантах: як в формі позовної заяви, так і у формі заяви про видачу судового наказу. Потрібний варіант онлайн-помічник обере самостійно і  автоматично, залежно від відповідей користувачок на запитання.

Бот не є заміною адвоката. Попри технічний прогрес і розвиток штучного інтелекту, існують перешкоди, а тому, поки що, бот повноцінно не може замінити юриста. Але, за умови неможливості звернення до юриста, бот є прекрасною альтернативою. Він за користувача складає документи, необхідні для звернення в суд. Тим паче, після формування заяви до суду її можна корегувати в форматі Word і додати необхідні деталі за потреби.

Є.Чекарьов презентує чат-бот, який допомагає сформувати заяви до суду задля стягнення аліментів

Тепер, за неможливості звернення до адвоката, Ви можете самостійно, за допомогою бота, скласти заяву про стягнення аліментів!Адвокат УГСПЛ Євген Чекарьов презентує онлайн-помічник. Чат-бот, розроблений УГСПЛ, залежно від обставин, допомагає жінкам сформувати позов або заяву про видачу судового наказу. Бот безкоштовний і уже функціонує на зручних майданчиках:– на сайті УГСПЛ (https://helsinki.org.ua/);– у Телеграмі (@testuristbot);– у ФБ-месенжері – Facebook Messenger (https://www.messenger.com/t/robotUristUa);– у facebook (https://www.facebook.com/robotUristUa).Бот створено УГСПЛ за підтримки Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії» з метою забезпечення доступу до правової допомоги осіб, які не мать можливості користуватися послугами юриста. Зокрема, йдеться про людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і в Криму. #ПерехіднеПравосуддя #TransitionalJustice #ВПО #переселенці #ЗбройнийКонфлікт #USAIDukraine #ПраваЛюдини #Права_людини_в_дії #CrimeaIsUkraine #КримЦеУкраїна #DonbasIsUkraine #ДонбасЦеУкраїна

Gepostet von Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ am Dienstag, 7. April 2020

 

Іншу корисну інформацію та практичні рекомендації, як ВПО можуть захистити свої права можна дізнатися у правовій абетці внутрішньо переміщеної особи.

 

Розробка та презентація бота стали можливими завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: