Публікація

УГСПЛ отримала прецедентне судове рішення щодо компенсації моральної шкоди внаслідок загибелі людини через вибухи у Балаклії

23 березня минає 2 роки з дня вибухів на складах у Балаклії, що спричинили евакуацію понад 20 тисяч осіб та пошкодження близько трьох сотень будівель. За цей час постраждалі отримали незначну компенсацію від держави: у найкращому випадку вони змогли мінімально відремонтувати житло аби можна було у ньому хоч якось мешкати. Ще жоден постраждалий не отримав відшкодування за повністю пошкоджене, знищене майно. Вибухи на території 65-го арсеналу призвели і до більш втрат: двоє людей померли.

Фото: 24 канал

Олександр Полтавець тоді втратив матір. Через місяць після вибухів вона померла у Балаклійській центральній районній лікарні від набряку головного мозку. Снаряд, який прилетів зі складу влучив прямо у будинок жінки. Мати Олександра отримала осколкове поранення голови.

З 2017 року правову допомогу Олександру Полтавцю почали надавати адвокати Роман Лихачов та Світлана Кужелєва з Чугуївської правозахисної групи.

«Ми здійснюємо юридичний супровід не лише справи Олександра Полтавця. І практично у всіх випадках позиція держави незмінна. Людина, яка бачить, що снаряд потрапляє в її майно, має знімати все на відео, робити фото, шукати свідків, кликати на допомогу рятувальників, які складуть акти доки вибухають склади боєприпасів. І ніхто з постраждалих не має думати про власну безпеку», – розповідає Роман Лихачов.

Світлана Кужелєва додає: аналогічна ситуація склалася і у справі Олександра Полтавця, який намагається отримати компенсацію через загибель матері внаслідок вибухів. Кримінальне провадження, яке одразу відкрили за фактом смерті матері Олександра, так само швидко закрили. На думку відповідачів у справі, загибла самостійно і навмисно опинилася у таких обставинах: вона мала тікати, але цього не робила.

«Відповідачами у справі ми визначили Управління Служби безпеки України в Харківській області, військову частину А1352 і Міністерство оборони. Усі троє намагалися обрати різні стратегії, щоб уникнути відповідальності. Врешті зараз ми досягли того, чого прагнули – Київський районний суд Харкова зобов’язав військову частину у Балаклії виплатити 300 тис. грн. синові загиблої жінки у якості моральної компенсації», – коментує Світлана Кужелєва.

Скоріше за все, відповідачі рішення суду першої інстанції оскаржуватимуть. Та невдоволені ним і в Чугуївській правозахисній групі.

«Ми позивалися з метою отримання моральної компенсації у розмірі 1 млн грн. Суд же оцінив людське життя у 300 тис грн, тобто зменшив відшкодування більше ніж у 3 рази. Ми вважаємо таку суму замалою, тому спробуємо її збільшити знову таки у судовому порядку», – зазначив Роман Лихачов.

Правозахисники ведуть справи, в яких уже апеляційна інстанція підтверджує рішення місцевого суду щодо задоволення вимоги про виплату компенсації. Тож шанси, що апеляція анулює відшкодування, фактично немає. Існує лише ймовірність збільшення розміру компенсації. Втім до сьогодні жодне судове рішення не виконане – компенсацію «на руки» поки ніхто так і не отримав. А це і є кінцевою ціллю УГСПЛ і партнерів у такого роду справах.

Довідково:

Правову допомогу постраждалим у Балаклії надають в рамках програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програмою підтримано дві справи: щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди за пошкоджене внаслідок вибуху майно та компенсацію родині загиблої від вибухів боєприпасів жінки.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: