Публікація

Постраждалі від вибухів на військових арсеналах можуть отримати грошову компенсацію

На Харківщині адвокати за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини отримали прецедентне рішення апеляційного суду, яке змушує військову частину, що базується у Балаклії, виплатити грошову компенсацію. Її у розмірі 170 тисяч гривень отримає місцевий житель, якому вибухи на складах у 2017 році завдали матеріальної та моральної шкоди.

23 березня 2017 року на арсеналі в Балаклії сталася пожежа з подальшими вибухами боєприпасів, внаслідок чого евакуювали більше 20 тисяч жителів міста і довколишніх сіл, двоє людей загинуло. У результаті вибухів постраждало і майно щонайменше 4 тисяч місцевих мешканців – зруйновані і пошкоджені сотні житлових будинків.

Серед таких постраждалих – Григорій Федосов. Його майно отримало значні пошкодження, повністю згоріли гараж і автомобіль. За відсутності дій з боку уповноважених держорганів, до яких чоловік звертався по допомогу, Григорій за поради правозахисників, звернувся до суду з позовом до військової частини А1352, Міністерства оборони України та Управління СБУ в Харківській області про відшкодування йому завданої шкоди. Юридичний супровід справи здійснювали юристи організації-члена УГСПЛ – Чугуївської правозахисної групи Світлана Кужелева та Роман Лихачов

У серпні 2018 року Київський районний суд міста Харкова проголосив рішення, яким постановив стягнути із зазначеної військової частини на користь Григорія Федосова 152 тисячі гривень для відшкодування матеріальної шкоди та 20 тисяч гривень в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Наразі ж апеляційна інстанція, розглянувши скаргу на це рішення суду, підтвердила право Григорія Федосова на отримання грошової компенсації.

Адвокатка Світлана Кужелева розповідає, що довести моральну і матеріальну шкоду, завдану вибухом – найтяжча складова процесу. Тому під час підготовки до засідань користувалась практикою Європейського суду з прав людини.

«Це перше рішення серед такого типу справ, яке вже пройшло апеляційне оскарження. Суди, зазвичай, стають на бік постраждалих, але за умови, що є документально підтверджений розмір завданої шкоди. ЇЇ не зможуть визначити, якщо вчасно не зафіксувати ступінь пошкодження майна. Тобто, квартиру, яка постраждала у результаті вибухів, не слід самостійно ремонтувати до моменту оцінки шкоди, адже потім навряд чи вдасться отримати компенсацію», – зазначає адвокатка.

Для того, щоб отримати аналогічну компенсацію можна звернутися до громадських приймалень УГСПЛ за консультацією. Правозахисники порадять яким чином діяти і як сформувати доказову базу, що зможе допомогти у відшкодуванні завданої шкоди. Варто зазначити: отримати моральну і матеріальну компенсації можуть не лише постраждалі від вибухів у Балаклії. На грошове відшкодування мають право і постраждалі від вибухів у Ічні (Чернігівська область, жовтень 2018 року), у Калинівці (Вінницька область, вересень 2017 року) у Сватовому (Луганська область, жовтень 2015 року) та інші.

Детальний аудіо-коментар Світлани Кужелевої – за посиланням.

Стратегічну справу підтримано Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках програми USAID «Права людини в дії».

 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: