Публікація

Суд визнав бездіяльність поліції у справі дніпровського активіста

Суд змусив правоохоронців надати дніпровському активісту Всеволоду Новохатьку можливість ознайомитися з постановами щодо закриття двох проваджень, де він виступає потерпілим.

Дніпровський активіст Всеволод Новохатько у 2018 році боровся із незаконним перекриттям вулиці МАФами. 24 травня того року на нього напали невідомі, завдали тілесних ушкоджень та вкрали флешку.

Всеволод Новохатько – на фото праворуч

Після нападу на Всеволода поліція зареєструвала кримінальне провадження за ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження). А трохи згодом – за ст.364 (зловживання владою або службовим становищем). Перша стосувалася безпосередньо нападу на активіста, друга зареєстрована у зв’язку з тим, що, на думку Всеволода, посадові особи УПП потурали захопленню вулиці. Обидві справи були закриті без відома потерпілого.

“Всеволоду не надіслали постанови про закриття проваджень (це обов’язкова передумова для їх оскарження) і не надавали можливості хоча б ознайомитись з матеріалами справи, де є ці постанови, – коментує юрист УГСПЛ Олена Куваєва. –  Про те, що провадження закриті, він в обох випадках дізнався з листів прокуратури, у яких запитував про стан провадження або просив змінити орган слідства”.

9 червня суд виніс ухвалу, якою зобов’язав поліцію надати активісту копію постанови про закриття справи за фактом перевищення повноважень.

11 червня суд також зобов’язав слідчі органи розглянути клопотання Новохатька щодо його ознайомлення з матеріалами справи та постановою про її закриття за фактом завданих йому тілесних ушкоджень.

Фактично обидві ухвали – це визнання бездіяльності правоохоронців. 

Однак жодна з них не вирішує ключових питань, які виникають при розслідуванні справ нападів на активістів. Вони не допомагають знайти виконавців та замовників та не карають слідчих за неефективне розслідування.

Навіть якщо зараз оскаржити постанову про закриття провадження щодо нападу на Всеволода, це не матиме впливу на розслідування його справи. Оскільки, за словами адвокатки активіста, досудове слідство вже продовжувалося на максимальний термін.

В Україні неможливо оскаржити неефективність слідства в цілому (на відміну від деяких країн Європи, які поступово приймають профільні закони. Для цього у нас наразі тільки ЄСПЛ”, – додає Олена Куваєва.

 

***Юридична допомога активісту надається у рамках проекту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні” за сприяння Європейського Союзу та Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: