Публікація

Стратегічну справу щодо перевезення кримчанами особистих речей через пункти пропуску з окупованим півостровом виграно в апеляційному суді

Адвокати сподіваються, що надалі рішення суду стане зразковим у подібних справах і допоможе відмінити сумнозвісну постанову Кабінету міністрів України № 1035, що порушує права внутрішньо переміщених осіб.

14 грудня 2016 в Одеському апеляційному адміністративному суді було остаточно виграно справу щодо заборони ввезення переселенцям з Кримського півострову особистих речей, які не входять до списку, затвердженого згідно постанови КМУ № 1035. Чому це важливо і що це означатиме для прав кримчан?

Текст рішення апеляційного суду

Нагадаємо, що цього року внутрішній переселенць з Криму, який нині проживає в Одеській області, не міг вивести з окупованого півострова особисті речі в багажі власної автівки, оскільки вони не були включені до списку дозволених предметів постанови КМУ № 1035, яка була прийнята у грудні минулого року. У вересні адвокат Юлія Лісова виграла справу в суді першої інстанції – 26 вересня 2016 року Одеський окружний адміністративний суд виніс постанову, якою визнав протиправною відмову відділу Херсонської митниці Державної фіскальної служби України на пункті пропуску з окупованим Кримом з території АР Крим внутрішньо переміщеній особі з її особистими речами, які не відносяться до переліку дозволених відповідно до постанови КМУ №1035. Справа також була підтримана Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

За словами Юлії Лісової, за результатами розгляду справи апеляційним судом можна зробити два висновки. Позитивним безумовно є те, що апеляційний суд не підтримав заборону провезення особистих речей. Як наголошує адвокат, заборона є порушенням  статті 1 Протоколу Першого до Європейської конвенції – права на власність, і суд погодився з цим. Рішення апеляційного суду надалі має стати орієнтиром для судів першої інстанції у подібних ситуаціях.

11221495_1070751432953745_4369673790633690431_o
Адвокат Юлія Лісова

Негативним Юлія Лісова називає ставлення працівників митниці, яке було у черговий раз продемонстровано у залі суду – абсолютно формальне ставлення до виконання своїх обов’язків, не розуміння  реальних наслідків для тисяч громадян України, які спричинила постанова № 1035. Митники намагались запевнити суд, що постанова не створює жодних проблем: «Ті, хто хотів  виїхати і перевезти все необхідне  – міг зробити це до 2016 року». Також представники митниці вказували, що особистими речами можна вважати тільки ті, що не заборонено до перевезення, а все інше вважається товаром.

Адвокат сподівається, що рішення апеляційного суду стане чимось на кшталт прецеденту і на нього надалі будуть рівнятись у схожих справах. Справжню перемогу можна буде констатувати лише після відміни сумнозвісної постанови.

«Чим більше Митниця буде ходити по судах і програвати їх, тим більша вірогідність, що постанову відмінять», – констатує адвокат.

Наразі ж, кожному кримському переселенцю доведеться повторювати складний алгоритм дій після спроби вивезення особистих речей з окупованої малої Батьківщини.

фото Юлії Лісової, фото заставки– Крим. Реалії

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: