Публікація

Прийнято прецедентне рішення щодо перетину кримчанами пунктів пропуску з окупованим півостровом

26 вересня 2016 року Одеським окружним адміністративним судом було винесено постанову, якою визнано протиправною відмову відділу Херсонської митниці Державної фіскальної служби України на пункті пропуску з окупованим Кримом з території АР Крим внутрішньо переміщеній особі з її особистими речами, які не відносяться до переліку дозволених відповідно до постанови КМУ №1035.

Задовольняючи позов громадянина Л.О., Одеський окружний адміністративний суд прийняв важливе рішення не тільки для конкретного позивача, але і для багатьох інших кримчан, які з моменту набуття чинності постановою КМУ №1035 позбавлені можливості вільно з особистими речами перетинати контрольні пункти між півостровом та материковою частиною України.

За словами адвоката Юлії Лісової, яка представляла позивача по справі, суд поставився до розгляду справи не формально, а ретельно провів аналіз відповідних нормативно-правових норм та наданих у сукупності доказів.

Юлія Лісова
Юлія Лісова

«У постанові суд сформував важливий висновок, що при вирішенні питання застосування постанови КМУ  № 1035 вкрай важливо розрізняти речі, які особа переміщує з метою забезпечення звичайних повсякденних потреб, та речі, які призначені для  підприємницької  діяльності, відчуження або передачі іншим особам», – зазначила адвокат.

З текстом рішенням можна ознаймитись тут

Суд у постанові неодноразово послався на Конституцію України, як на норми прямої дії, зокрема на конституційні гарантії права власності та рівності прав та обов’язків всіх громадян.

Цінним є те, що суд, мотивуючи своє рішення, послався, крім національного законодавства, також на  статтю 1 Першого протоколу до Конвенції з захисту прав людини та основоположних свобод, а також врахував реальну ситуацію, яка склалася у зв’язку з анексію Кримського півострову.

Дар'я Свиридова
Дар’я Свиридова

Справу вимушеного пересленця було підтримано Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. УГСПЛ та адвокат позивача сподіваються, що дана постанова набуде законної сили у такому вигляді, і стане корисним прецедентом для подальшого забезпечення прав людей при перетинанні ними пунктів пропуску з анексованою територією.

«Після прийняття в грудні 2015 року Постанови 1035 «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» тисячі кримчан щоденно почали стикатися з проблемами щодо переміщення власного майна через пункти пропуску. Постанова прийнята відповідно до Закону про вільну економічну зону Крим начебто мала за мету припинення будь-яких економічних відносин та поставок товарів на півострів. Але фактично її наслідком стали серйозні порушення прав звичайних людей, які без того після анексії Криму опинилися в уразливому становищі. А після прийняття Постанови в порушення Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» кримчани були майже позбавлені права на евакуацію свого майна, – коментує юристка УГСПЛ Дар’я Свиридова. – Прийняте судом рішення вказує на ці системні проблеми та порушення прав власності, викликані Постановою 1035. Воно також дає надію багатьом громадянам, які не могли до цього евакуювати своє майно з Криму. Сподіваємося, що це та інші аналогічні рішення судів спонукатимуть українську владу виправити ситуацію щодо порушення прав осіб, які переміщуються в Крим чи з Криму. Наша організація, в свою чергу, готова надавати допомогу жертвам таких порушень в майбутньому».

Фото у заставці – Крим. Реалії

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: