Публікація

Регіональні та історичні аспекти комісій з встановлення істини обговорили на вебінарі

Спікеркою сьомого вебінару з серії тих, що присвячені різним аспектам перехідного правосуддя, міжнародному кримінальному та гуманітарному праву стала Катерина Бусол, Chatham House, Robert Bosch Stiftung Academy Fellow. Прослухали онлайн-лекцію щонайменше 80 людей.

Катерина Бусол, Chatham House, Robert Bosch Stiftung Academy Fellow

Умови для переходу від війни до сталого миру в Україні має створити національна концепція перехідного правосуддя. Вона передбачає правові заходи, судові та несудові, які застосовуються для переходу держави від збройного конфлікту до пост-конфліктного періоду та миру через подолання його наслідків і встановлення запобіжників, які унеможливлять повторення конфліктів.

Наразі національну модель перехідного правосуддя задля захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту на території України доопрацьовують в робочій групі з питань реінтеграції ТОТ Комісії з питань правової реформи при Президентові України. Катерина Бусол високо оцінила професійність складу цієї робочий групи Комісії та назвала її інтелектуальним центром з розробки концепції перехідного правосуддя.

«Звісно, важливо, щоб і концепція перехідного правосуддя, і наступні зміни до Кримінального кодексу України, максимально уніфікували термінологію і деякі, можливо, процесуальні аспекти. Це потрібно для того, наприклад, щоб Міжнародний кримінальний суд міг чітко бачити, що в Україні ведеться робота з таким злочином, як, наприклад, депортація (як воєнний злочин або злочин проти людяності) і як це робиться. Якщо ця категорія трактується у національному законодавстві та національній судовій практиці подібно або аналогічно до Римського Статуту МКС, то Суду буде легше провести аналітику щодо справи», – зазначила Катерина Бусол під час вебінару.

Серед напрямів перехідного правосуддя – відшкодування збитків жертвам конфлікту, неупереджене судочинство щодо воєнних злочинців, встановлення фактів і подій, які відбулися під час війни, інституційні реформи задля мирного майбутнього.

Право на правду, як одна з ключових категорій перехідного правосуддя, закріплене в низці міжнародних договорів, які, в тому числі, ратифікувала Україна. Серед них – Перший додатковий протокол до Женевських конвенцій про захист жертв збройних конфліктів 1977 року (ст. 32, 33) та Конвенція про захист усіх осіб від насильницьких зникнень (ст. 24), до якої Україна приєдналася відносно нещодавно.

Уже понад 40 років в країнах, що пережили збройний конфлікт, національними урядами створюються спеціальні «комісії зі встановлення істини». Їхня функція – зібрати максимально повний наратив від різних учасників збройного конфлікту про те, що відбулося. Таким чином, залежно від мандату, комісії можуть допомагати встановленню фактів у судових процесах, впливати на міру покарання та сприяти або ускладнювати загальнонаціональне примирення.

Під час вебінару “Комісії з встановлення істини: регіональна та історична динаміка” учасники дізналися про:

  • регіональні та історичні особливості комісій із встановлення істини;
  • небезпеку уподібнення комісій із встановлення істини та інститутів пам’яті;
  • варіанти взаємодії комісій із традиційним кримінальним процесом;
  • вплив комісій на питання люстрації, амністії, репарацій і взаємодію з Міжнародним кримінальним судом.

Більше дізнавайтеся з відеозапису вебінару.

Нагадуємо також про усі наші попередні вебінари з серії присвячених перехідному правосуддю та міжнародному кримінальному і гуманітарному праву:

  1. Докторка права, професорка з міжнародного кримінального права Копенгагенського університету (Данія) Ірина Марчук розповідала про іноземний досвід перехідного правосуддя: https://cutt.ly/XylPSJB.
  2. Адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський присвятив годину змішаному суду, який в Україні може стати ефективним механізмом притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів: https://cutt.ly/yylPNYn.
  3. Постійний Представник Президента України в АРК Антон Кориневич на вебінарі говорив про застосування міжнародного гуманітарного права, поняття збройних конфліктів та їх класифікацію: https://cutt.ly/HylP7Vr.
  4. Аналітикиня, експертка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна розповіла про міжнародні підходи до відновлення довіри до влади як складової гарантій неповторення порушень прав людини (у рамках четвертої складової перехідного правосуддя): https://cutt.ly/EylAuBe.
  5. Начальник управління Прокуратури АРК Євген Комаровський сконцентрував увагу учасників на перехідному правосудді в роботі правоохоронців: https://cutt.ly/xylAjgj.
  6. Від Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Антона Кориневича учасники дізналися про міжнародні злочини (злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії): https://bit.ly/35IPGEf.

Співорганізаторами серії вебінарів є Українська Гельсінська спілка з прав людини  у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим, підтримує онлайн-навчання Програма USAID «Права людини в дії».

Після завершення карантину УГСПЛ планує продовжити обговорення аспектів перехідного правосуддя з правниками в рамках регіональних зустрічей.

Довідково. Перехідне правосуддя – це система правових заходів, судових та несудових, які застосовуються для переходу держави від збройного конфлікту до пост-конфліктного періоду та миру через подолання його наслідків і встановлення запобіжників, які унеможливлять повторення конфліктів. Напрями перехідного правосуддя – відшкодування збитків жертвам конфлікту, неупереджене судочинство щодо воєнних злочинців, правдиве відтворення фактів та подій під час війни, інституційні реформи задля мирного майбутнього. Кожна країна, яка пережила конфлікт, розробляє власну концепцію та модель перехідного правосуддя, адаптуючи іноземний досвід та передові практики із врахуванням місцевих особливостей. Більше дізнатись про українську концепцію можна тут: https://bit.ly/2yEriXA. Нині її доопрацьовують в робочій групі з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України.

Серія вебінарів, присвячена різним аспектам перехідного правосуддя та міжнародному гуманітарному і кримінальному праву, стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: