Публікація

Про кримінальне провадження щодо злочинів, пов’язаних із окупацією Криму та конфліктом на Донбасі, за відсутності обвинувачених розповів суддя Верховного Суду Микола Мазур.

Темою дев’ятого вебінару з присвячених різним аспектам перехідного правосуддя та міжнародного права стала пробелматика кримінального провадження щодо злочинів, пов’язаних із окупацією Криму та конфліктом на Донбасі, за відсутності обвинувачених (in absentia).

Кримінальне переслідування, тобто ефективне переслідування винних у вчиненні воєнних злочинів та грубих порушень прав людини, разом з правовим захистом жертв збройного конфлікту та вдосконаленням законодавства, судової та слідчої практики, є одним з чотирьох генеральних напрямків політики перехідного правосуддя .

Проте як українському правосуддю притягнути винних до відповідальності, які переховуються на території тимчасово окупованих територій (доступ до яких відсутній) або на території країни – агресора?

Як показує міжнародний досвід, цю проблему вирішує застосування процедури in absentia. Національним законодавством також передбачено можливість судового розгляду чи всього кримінального провадження за відсутності обвинуваченого в кількох випадках: видалення обвинуваченого з залу судового засідання (ч.1 статті 330 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України), спрощене провадження щодо кримінальних проступків (статті 381, 382 КПК України), in absentia щодо окремих злочинів – процедура досудового розслідування і судового розгляду окремих злочинів (статті 297-1, 287-5, 323 КПК України.

Власне останньому різновиду процедури in absentia спікер і присвятив вебінар, враховуючи важливість мети цієї процедури – забезпечення невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини.

Особливо актуальною ця процедура стала саме для України, на території якої триває збройний конфлікт. Про це зауважив спікер під час вебінару: «Застосування процедури in absentia не тільки дозволяє вчиняти правосуддя заочно, але завдяки застосуванню цій процедури зберігаються важливі докази, державою в межах судової процедури забезпечується офіційний осуд злочинців, які скоїли тяжкі злочини. Матеріали таких справ в подальшому будуть використані у процесах проти Росії в міжнародних судах для доведення фактів агресії проти України. Крім того, не виключено, що винні особи опиняться в Україні, і тоді до них буде застосоване покарання відповідно до вироків або такі вироки можуть бути виконані на території інших держав через інститути міжнародної правової допомоги».

Більше про міжнародні досвід та стандарти кримінального провадження in absentia, законодавчі і практичні проблеми застосування такого провадження в Україні і шляхи їх подолання зможете дізнатися з відеозапису вебінару.

 

Презентацію спікера можна завантажити тут.

 

Нагадаємо, наприкінці минулого року УГСПЛ разом з партнерами-правозахисниками презентувала дорожню карту подолання наслідків збройного конфлікту і окупації Криму (https://bit.ly/35fWuJc). Нині цю карту доопрацьовують в робочій групі з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України, до якої залучена й група експертів УГСПЛ.

Співорганізаторами вебінарів є Українська Гельсінська спілка з прав людини у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим.

Записи попередніх вебінарів Ви можете переглянути за посиланнями:

1 – Докторка права, професорка з міжнародного кримінального права Копенгагенського університету (Данія) Ірина Марчук розповідала про іноземний досвід перехідного правосуддя: https://cutt.ly/XylPSJB.

2 – Адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський говорив про змішаний суд, який в Україні може стати ефективним механізмом притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів: https://cutt.ly/yylPNYn.

3 – Постійний Представник Президента України в АРК Антон Кориневич на вебінарі говорив про застосування міжнародного гуманітарного права, поняття збройних конфліктів та їх класифікацію: https://cutt.ly/HylP7Vr.

4 – Аналітикиня, експертка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна розповіла про міжнародні підходи до відновлення довіри до влади як складової гарантій неповторення порушень прав людини (у рамках четвертої складової перехідного правосуддя): https://cutt.ly/EylAuBe.

5 – Начальник управління Прокуратури АРК Євген Комаровський сконцентрував увагу учасників на перехідному правосудді в роботі правоохоронців: https://cutt.ly/xylAjgj.

6 – Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич розповідав про міжнародні злочини (злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії): https://bit.ly/35IPGEf.

7 – Катерина Бусол з Chatham House, Robert Bosch Stiftung Academy Fellow присвятила лекцію регіональним та історичним аспектам комісій з встановлення істини: https://cutt.ly/IyQWJOP.

8 – Адвокатка, правозахисниця, омбудсмен (2012-2018 рр.) Валерія Лутковська провела компаративний аналіз репарацій в країнах з перехідним правосуддям https://cutt.ly/UyI8IZe.

 

Після завершення карантину УГСПЛ планує подовжити обговорення аспектів перехідного правосуддя з правниками в рамках регіональних зустрічей.

 

Серія вебінарів, присвячена різним аспектам перехідного правосуддя та міжнародному гуманітарному і кримінальному праву, стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: