Публікація

Правники обговорили перехідне правосуддя на регіональній зустрічі у Дніпрі

21 вересня в правовому клубі «Pravokator. Дніпро» відбулася експертна дискусія з питань перехідного правосуддя. Захід відвідали випускники освітніх курсів УГСПЛ, а також зацікавлені тематикою правники – адвокати, судді, прокурори.

Розпочала експертну дискусію Дар’я Свиридова, перша заступниця Постійного Представника Президента України в АРК. Вона ознайомила учасників з основними засадами національної концепції перехідного правосуддя. При цьому Дар’я підкреслила, що концепція встановлює загальні рамки і являється по суті дороговказом для подальших дій.

Після обговорення стосувалася проблем, з якими зіштовхуються національні органи правосуддя в рамках притягнення до відповідальності за злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту. Про них розказала Зера Козлієва, заступник начальника Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора.

Про міжнародний досвід створення різних механізмів притягнення до відповідальності за найбільш тяжкі злочини як одного з ключових елементів перехідного правосуддя розповіла Волкова Надія, директорка Ukrainian Legal Advisory Group. Після чого експерт «Регіонального центру прав людини» Роман Мартиновський представив участникам концепцію змішаного правосуддя (із залученням міжнародного елементу) як один із можливих варіантів для української ситуації.

Презентації викликали жвавий інтерес у учасників і вони прийняли актувну уасть у дискусії щодо перспектив створення в Україні спеціального механізму притягнення до відповідальності  за злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту.

Це вже друга зустріч, яка проводиться для обговорення актуальних питань запровадження перехідного  правосуддя в Україні і перспектив створення в Україні спеціального механізму зокрема.  Глибокий зміст дискусій підкреслює актуальність тематики та потребу її обговорення в колі практикуючих правників.

Довідково.

Перехідне правосуддя – набір інструментів, завдяки яким зможемо притягнути винних до відповідальності, відшкодувати постраждалим шкоду, реалізувати право громадян України знати правду про перебіг збройного конфлікту та проведемо інституційні реформи, які зроблять неможливим у майбутньому подібні конфлікти в Україні. Зараз концепція перехідного правосуддя для України вже доопрацьована робочою групою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та скерована до Офісу Президента України на розгляд.

Захід проводився УГСПЛ у партнерстві з робочою групою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України за спільної підтримки Міжнародним фондом «Відродження» та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: