Публікація

“Повалення влади” картинкою: ЗаЩо судитимуть 66-річного вчителя з Чигирина

У Чигирині оголосили підозру у “поваленні коституційного ладу” Володмиру Терещенку. Більше 40 років він працював вчителем у школах, розвивав наукове товариство у місті, а також протистояв будівництву птахофабрики і вирубці дерев у Чорному лісі та місцевому парку. Обвинувачення висунули через допис у Facebook. Але Володимир і його адвокат певні – це переслідування через громадську діяльність.

(ОНОВЛЕНО)

Хто такий Володимир Терещенко? 

Володимир Терещенко – небайдужий активний мешканець міста Чигирин. Йому 66 років. Раніше Володимир працював вчителем з географії у Черкасах, Смілі та Чигирині. Його стаж роботи перевалив за 40 років. Своїх учнів він згадує з гордістю і перелічує успіхи підопічних:

“По неточним підрахункам десь 5 чи 7 моїх учнів вже захистили докторські дисертації, одна дівчина – зараз професор у Торонто. Десь півсотні кандидатів медичних та біологічних наук”.

Володимир був активним ще за часів вчителювання. Він захоплювався наукою і, щоб передати захоплення учням, створив перше наукове товариство у місті. Після вчительської діяльності розпочав громадську: вступив у “Народну раду Чигиринщини”. Це громадська організація, яка утворилась після ф. Там Володимир почав перейматися питаннями історичної спадщини району.

Разом із членами організації він домагався, щоб місту надали статус гетьманської столиці. Колишній президент України Віктор Ющенко навіть створив відповідний указ, але депутати його проігнорували.

“Ми їздили до колишнього директора Інституту національної пам’яті Володмира В’ятровича, до депутатів зверталися, листи писали і Порошенку, і Зеленському. Цей статус дав би можливість залучати інвесторів, бо наш район депресивний у економічному плані”, – згадує Володимир. Місто так і не отримало цей статус.

А згодом, коли у 2014 році заговорили про будівництво птахофабрики, Володимир Терещенко почав перейматися й екологічними проблемами.

Птахофабрики зазіхають на Чигирин

У Чигиринському районі Черкаської області декілька років тривала боротьба проти будівництва птахофабрик. На них би могли виробляти курятину для торгової марки “Наша Ряба”, якою володіє мільярдер Юрій Косюк. Але деякі мешканці сіл Рацево та Яснозір’я були проти, бо побоювалися негативних наслідків від виробництва для екології.

Раніше у цієї компанії виникали конфлікти з мешканцями, які виступали проти будівництва. Наприклад, у 2015 році в селі Яснозір’я побили голову сільради Василя Ткаченка. А у Рацево погрожували та поширювали особисті дані мешканки Валентини Попруги. Втім, завдяки протестам будівництво у цих селах відклали.

Чигирин міг стати ще одним місцем будівництва птахофабрики. Члени ГО “Народна рада Чигиринщини”, учасником якої також є Володимир Терещенко, виходили на протест під будинком Косюка. А також пікетували під обласною радою містобудування та архітектури у Черкасах.

“На околиці Чигирина на березі Дніпра мали бути 50 бригад курників. І в кожній бригаді по 20 двохсотметрових курників. Уявляєте, які б наслідки були?”, – згадує Володимир.

Зрештою протести спрацювали: будівництво не почали. Але це не єдина екологічна проблема міста.

Спиляти все

Навколо Чигирина і у самому місті є ліси та парки з деревами, віком 200-300 років. Одна відомих зелених ділянок – Чорний ліс. Це найбільший дубовий ліс України, каже активіст. Він розмістився у Знам’янському та Олександрівському районах Кіровоградської області. Володимир впевнений, що наразі його майже вирубали.

Дерева у Соборному парку у Чигирині, розповідає Терещенко, теж комусь не вгодили. На території парку ростуть двохсотлітні каштани, які також час від часу пиляють та обливають хімією. За час висвітлення проблеми вирубки дерев змінилось 5 мерів міста, згадує Володимир. Члени “Народної ради Чигиринщини” зверталися до кожного з них:

“Чигиринщина – найбільш екологічно благополучна територія і ми її хочемо зберегти. Ми не конфліктуємо, стараємося переконати, але все марно. Звісно наша робота багатьом вже стоїть поперек горла, починаючи з Косюка”, – розповідає Володимир Терещенко.

Картинка у Facebook привела до суду

10 грудня Володимиру вручили підозру – його підозрюють у діях, спрямованих на повалення конституційного ладу, через допис у Facebook. У ньому була картинка із кулеметом “Максим” та лайкою.

Володимир обвинувачення заперечує:

“Я ніде не виступав з радикальною чи сепаратиською позицією проти влади, тим паче проти Конституції“. 

Адвокатка Черкаської приймальні УГСПЛ Людмила Геращенко розповіла, що відомості до ЄРДР внесли ще рік тому, потім проводили експертизу. Картинку проаналізував експерт СБУ, який має освіту філолога. І за результатами експертизи, каже Людмила, визначили – слова на зображенні свідчать про заклик до повалення влади, а це 109 стаття ККУ.

Володимир зробив допис ще у 2018 році. З того часу змінився президент України та склад Верховної ради. На думку Людмили, пост вже не актуальний.

Окрім цього, з тексту підозри Людмила зробила висновок, що Володимира записали до учасників радикальних рухів, які мають на меті насильницькими методами змінити владу у країні. Але доказів, що Володимир Терещенко мав на меті повалення конституційного ладу, Людмила Геращенко не побачила.

“Володимир Терещенко має активну громадянську позицію, бореться за екологію та справедливість, але він не бере в руки кулемет або граблі і не йде валити владу. Слідство не навело жодних доказів цього”, – переконує адвокатка Терещенка.

Наразі справу мають скерувати до суду у Чигирині та призначити перше підготовче засідання.

***

Публікацію підготовлено у рамках проєкту «Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні» за спільної підтримки Представництва ЄС в Україні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: