Публікація

Олена Семьоркіна (УГСПЛ): «Мода» на обмежуюче законодавство для громадського простору , що поширюється в Європі, є реальною загрозою демократичним суспільствам»

Сьогодні 19 вересня 2018 в рамках OSCE HDIM 2018 у Варшаві за участю експертів УГСПЛ був проведений сайд івент «Громадський простір в Україні. Наростання загроз щодо правозахисників та громадських актівістів». Організаторами івенту були Freedom House, Anticorruption Action Centre, Gay Alliance Ukraine, Human Rights Information Centre та УГСПЛ. 

Правозахисники в чергове дискутували проблеми неефективних розслідувань і наслідків цього (зневіра жертв, здешевлення “послуг” виконавців злочинів та збільшення попиту на них, розчарування суспільства у реформах судової і правоохоронної систем). Згадували ситуації з нападами на антикорупційних активістів. Та, попри всі загрози, відмітили успішність громадських і антикорупційних розслідувань.

Олена Галушка доповідала про переслідування антикорупційних активістів та про успішні антикорупційні переслідування.
Євгенія Закревська – про справу Каті Гандзюк.

Також було зазначене, що ЛГБТ спільнота потерпає від агресії праворадикальних рухів. Цьому сприяє бездіяльність поліції, а подекуди, упереджене ставлення з боку слідчих до потерпілих з числа ЛГБТ. Спікери повідомили учасників про те, зо вищезгадані проблеми спонукали громадянське суспільство України до консолідації . У березні-квітні 2018 року була створена Коаліція на захист активістів і правозахисників. Коаліція, зокрема, моніторить законодавчі ініціативи, спрямовані на обмеження громадської активності. Із “свіжих” ініціатив-заява НФ про намір зареєструвати законопроект про іноземних агентів.

«Мода» на обмежуюче законодавство для громадського простору , що поширюється в Європі, є реальною загрозою демократичним суспільствам. Це, а також продовження безкарності нападів на активістів та журналістів , спонукало українські НУО об’єднатись в Коаліцію захисту правозахисників та активістів. Сьогодні на івенті ми запропонували всім НУО країн Європи пильнувати законодавчі ініціативи в їхніх державах. Щоб уникнути поширення ноу-хау України про е-декларування антикорупційних активістів . А також постійно спілкуватись на міждержавному рівні для посилення міжнародного громадського супротиву наповзанню диктатури» – зазначила у виступі Олена Семьоркіна (УГСПЛ).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: