Публікація

Дискримінаційний тариф: переселенці звернулися до суду

Зараз тривають судові засідання у справі про оскарження тарифів на комуналку для ВПО, які проживають у соціальному житлі. Ще на початку минулого року до громадської приймальні УГСПЛ у Дніпрі, яка існує на базі ГО «Правозахисна група «СІЧ», звернулися мешканці модульного містечка у Павлограді. Переселенці невдоволені, адже миттєво, однією постановою НКРЕКП, їхні платіжки зросли втричі.

З 2015 року у соцмістечку жила і матір 7 дітей переселенка Тетяна Малєванець. Жінка розповідає, що була змушена виїхати з модульного містечка через надто високі комунальні платежі. Адже, лише за один зимовий місяць їй доводилося платити близько 10 тисяч гривень. Винаймати квартиру у Павлограді багатодітній родині виявилося набагато дешевше.

«Раніше у мене не було боргів, однак з січня 2019-го нам приходили платіжки по 7-10 тисяч грн. на місяць. Ми були змушені виїхати в орендовану квартиру, і тепер платимо у два рази менше», – розповіла Тетяна Малєванець.

Павлоградські посадовці пояснюють, що підвищення ціни комунальних послуг втричі вирахували відповідно до Постанови №746, яку ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Юрист Громадської приймальні УГСПЛ у Дніпрі Володимир Плетенко вважає такі тарифи дискримінаційними.

«У 2017 році Національна комісія НКРЕП встановила тариф для переселенців у розмірі 1,40 грн. Той самий тариф платять і жителі багатоквартирних будинків. Але тариф для гуртожитків складає 90 копійок. Переселенці модульного містечка мають право платити так само. Проблеми не відчувалося, доки різницю покривали з міського бюджету, але з 2019-го оплата комуналки повністю лягла на плечі переселенців. Ми вважаємо Постанову №746 дискримінаційною, і звернулися до суду, аби тариф знизили до 90 копійок», – зазначає Володимир Плетенко.

Нині у модульних містечках залишилися жити найбільш незахищені – багатодітні родини, пенсіонери, люди з інвалідністю. Оплачувати втричі більші платіжки їм просто нічим, тож чимало людей покидає таке соціальне житло. Якщо минулоріч у павлоградському містечку проживало 260 людей, то тепер, через ціну комуналки, їх лишилося близько 200. Та рішення суду на користь переселенців, інтереси яких відстоюють в приймальні УГСПЛ, допоможе не тільки цим сім’ям. Юрист Володимир Плетенко відзначає, що платіжки стануть меншими не лише для переселенців Павлограду, а й мешканців усіх модульних містечок країни.

Детальніше про проблему тарифів у Павлограді можна дізнатися ТУТ і ТУТ.

Захист прав ВПО здійснюється у рамках Програми USAID «Права людини в дії», яку впроваджує УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: