Публікація

УГСПЛ оскаржить дискримінаційну постанову, якою для ВПО підвищили плату за комунальні послуги

До громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Дніпрі звернулися вимушені переселенці, які зараз проживають у модульному містечку Павлограду. З початку року їм майже втричі підвищили плату за комунальні послуги. Тепер доведеться заплатити 1450 грн. за одну людину, на противагу 550 грн., які ВПО платили ще наприкінці 2018 року.

Нововведення стосується більше 300 людей. Підвищення плати втричі для багатьох переселенців фактично означає втрату даху над головою. Практично жодна родина не зможе оплачувати по 5-8 тисяч гривень за житло на місяць.

«У містечку, здебільшого, проживають люди літнього віку, багатодітні сім’ї та люди з інвалідністю. Тобто, усі, хто не може дозволити собі винаймати житло за ринковою ціною. І якщо раніше оплата була помірною і половина вартості комунальних послуг компенсувалася з місцевого бюджету, то тепер абсолютно незрозуміло, звідки з’явились такі «дикі» цифри», – коментує правозахисниця Наталія Кожина.

Юристи громадської приймальні УГСПЛ – Правозахисної групи «Січ», відправили запити до Павлоградської міської ради з вимогою пояснити причини такого різкого підвищення плати за проживання. Після консультації правозахисників мешканці модульного містечка також написали колективне звернення до мерії з проханням переглянути тарифи.

Відповідь надійшла з запізненням.

Павлоградські посадовці пояснюють, що підвищення оплати втричі – не їхня забаганка. ВПО доведеться заплатити лише за електроенергію майже 1300 гривень за одну людину в опалювальний період. Цей розрахунок зробили відповідно до Постанови №746, яку прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

«На нашу думку, тариф за електроенергію у 1,68 грн за кВт/год є незаконним та дискримінаційним, адже переселенцям нараховують за послуги, як юридичним особам. У містечку нема централізованого опалення та газу, і можна тільки уявити, які платіжки приходять. Цей тариф саме для переселенців, які мешкають у модульних містечках, затвердила НКРЕКП у 2017 році. Її постанова, вважаємо, порушує Конституцію України та ряд законів, зокрема, «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Переселенці, які проживають у модульних містечках, змушені оплачувати за електроенергію за подвійним тарифом. Це несправедливо, враховуючи, що ці люди постраждали від збройного конфлікту на Сході країни, втратили майно і потребують додаткового захисту з боку держави», – зазначає юрист приймальні Володимир Плетенко.

У дніпровській громадській приймальні УГСПЛ вважають Постанову № 746 дискримінаційною та вимагатимуть її скасування у судовому порядку.

Захист прав ВПО здійснюється у рамках Програми USAID «Права людини в дії», яку впроваджує УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: