Публікація

Черкаська приймальня УГСПЛ. Півроку роботи: які результати та подальші плани?

18 липня 2016 року Черкаська приймальня УГСПЛ підбила підсумки роботи за перші півроку своєї діяльності. Це було насичене на події, просвітницькі заходи та активну роботу із населенням півріччя. То ж, пишатися є чим!

Необхідність у відкритті такої громадської приймальні у Черкаській області назріла давно і була продиктована самим життям. Приймальня розпочала свою роботу 15 січня 2016 року — юристи одразу ж взялися за реалізацію таких планів:

  • Надання правової допомоги населенню, права якого були порушені (первинної та частково вторинної правової допомоги).
  • Проведення інформаційно-просвітницьких заходів з метою правової просвіти населення — надання інформації населенню Черкаського регіону про основоположні права людини, механізми їх захисту та використання.
  • Документування порушення прав людей в зоні АТО.
  • Моніторинг та припинення порушень прав мешканців регіону.
  • Активізація правозахисного руху в регіоні.

Перед усім, слід відмітити роботу по наданню правової допомоги населенню, яка регулярно проводилась приймальнею. Так, за півроку юристами приймальні було надано 307 фахових консультацій. 214 — це надання необхідної правової інформації населенню, 88 — допомога в підготовці необхідних процесуальних документів, 28 — звернень на користь клієнтів до органів державної влади.

Приймальня діє в приміщенні громадської організації «Волонтер Черкащини», яка працює в напрямку допомоги військовослужбовцям та їхнім родинам. Відповідно — більшість консультацій були правового характеру, зокрема консультації по механізму отримання пільг, оскарження рішень командирів частини, встановлення військових статусів та інших питань. Загалом за весь період військовослужбовцям було надано допомогу юристами приймальні 352 рази.

юрист приймальні Юлія Голубєва
юрист приймальні Юлія Голубєва

Завдяки активній та наполегливій роботі юристів приймальні, успіху вдалося досягти у розв’язанні багатьох проблем, з якими по юридичну допомогу зверталися жителі Черкащини. Зокрема, знаковими успішними історіями стали такі:

  1. Перемога в судовій справі по встановленні статусу загиблого добровольця батальйону «Донбас», в результаті було встановлено участь добровольця у бойових діях саме у складі Національної гвардії України.
  2. Відновлення порушених житлових прав викладацького колективу Черкаського Національного Університету ім. Богдана Хмельницького – загалом було відновлено права близько 100 викладачів університету.
  3. Припинення правопорушення щодо пенсіонера, майно якого намагалися шахрайським шляхом відібрати та права якого було порушено шляхом розповсюдження неправдивої інформації медичного характеру щодо нього.
  4. Неодноразова допомога в відновленні майнових прав на земельні ділянки (порушення зі сторони органів місцевого самоврядування).
  5. Перемога в судових справах з комунальним підприємством (Черкаською ТЕЦ) щодо неправомірних стягнень боргу з жителів міста.

Наразі юристи приймальні працюють над справами щодо розірвання контрактів бійців зі Збройними Силами України, встановлення юридичних фактів, які стосуються військовослужбовців, відшкодування шкоди, завданої внаслідок терористичних актів в зоні АТО, скасування неправомірних наказів командуванням військових частин тощо.

За час роботи приймальні також активно проводилась робота по правовій просвіті населення. Так, було проведено біля 20 інформаційно-просвітницьких заходів, зокрема:

  • майстер-класи для учасників АТО;
  • семінари для студентів, учнів щодо прав дітей;
  • висвітлення інформації про права населення в ЗМІ;
  • участь в зібраннях мешканців будинків щодо питань реалізації їхніх житлових прав.

Один із знакових інформаційно-просвітницьких заходів — проведення разом з ГО «Волонтер Черкащини» інформування дітей про їхні права під час Всеукраїнського фестивалю «Чілдрен кінофест». До того ж, у кінотеатрі діяв постійний стенд по правам дітей.

Приймальнею регулярно проводяться інформаційні кампанії щодо прав військовослужбовців та внутрішньо переміщених осіб по всій території області. Активно налагоджується робота з органами місцевого самоврядування з метою моніторингу та контролю по дотриманню прав населення. Як приклад — моніторинг ситуації з надання безкоштовних ліків військовослужбовцям та роз’яснення органам місцевого самоврядування відповідної інформації та надання їм рекомендацій.

Також приймальня активно працює над документуванням порушень прав людей в зоні АТО. Документатор приймальні здійснює виїзд в райони області та збирає відповідну інформацію в учасників АТО та ВПО.

«У планах приймальні — охоплення якомога більшої кількості населення, яким потрібна правова допомога і права яких було порушено, зокрема зі сторони органів влади. З цією метою ми вже розіслали інформацію до всіх активних об’єднань громадян, бібліотек, шкіл, районних, міських рад щодо роботи приймальні УГСПЛ в Черкаській області» , — розповідає координатор приймальні, юрист Тарас Щербатюк.

координатор приймальні Тарас Щербатюк.
координатор приймальні Тарас Щербатюк.

Приймальня буде і надалі продовжувати роботу по правовій просвіті населення, документуванню фактів порушення прав населення України. Проводити моніторинг дотримання прав населення регіону та брати участь в підготовці документів, які будуть спрямовані на дотримання та відновлення прав населення.

А ще у планах — налагодження співпраці з іншими приймальнями та організаціями в Україні по впровадженню та реалізації проектів правозахисного напрямку.

Приймальня УГСПЛ у Черкаській області розташована за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 23 оф. 42. Телефон для попереднього запису: (096) 390-16-56, (0472) 38-38-54.

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: