Публікація

Загиблого бійця-добровольця визнано учасником бойових дій в зоні АТО

Юристи УГСПЛ допомогли сім’ї загиблого бійця батальйону “Донбас” встановити через суд факт його перебування у зоні АТО. Нацгвардія відмовляла у відповідному статусі.

Війна в Україні триває вже не перший рік. Незважаючи на це, досі на рівні держави залишається неврегульованим питання оформлення бійців-добровольців. Так, родині загиблого бійця батальйону “Донбас” Олександра Маламужа, що мешкає на Черкащині, довелось  встановлювати через суд факт перебування їхнього сина у зоні АТО, оскільки представники Національної гвардії відмовлялися офіційно визнавати участь хлопця у військових операціях.

Боєць АТО Олександр (позивний “Рус”) загинув в Іловайську 29 серпня 2014-го року. Проте сім’я не відразу дізналась про його смерть — певний час хлопця вважали зниклим безвісти.

Олександр Маламуж посмертно отримав відзнаку за заслуги перед Черкащиною та медаль Іловайськ-2014.

12239679_1656259337979850_2761074201388140351_n
Тарас Щербатюк

Однак родичам загиблого майже два роки знадобилось на те, щоб визнати Олександра учасником бойових дій. Керівництво Національної гвардії відмовлялось визнавати бійця Олександра учасником АТО, оскільки його документи не було оформлено своєчасно. Шукаючи допомоги, родичі загиблого бійця звернулись, зокрема за консультацією до громадської приймальні УГСПЛ у Черкасах. Координатор та юрист приймальні Тарас Щербатюк допоміг скласти відповідний позов до суду та представляв інтереси родини у суді.

«Гинуть добровольці і справжні патріоти нашої країни. Загиблих воїнів вся нація вшановує на колінах. Проте, на жаль, складається така ситуація, що довести участь героїв-добровольців у бойових діях в зоні АТО вкрай складно. З одного боку, існує недосконалість законодавчої бази, а з іншого — не бажання керівництва Збройних Сил України та Нацгвардії визнавати свої помилки та виправляти допущену халатність, у нашому випадку з оформленням документів», — розповідає юрист Черкаської приймальні УГСПЛ Тарас Щербатюк.

10 червня 2016-го року Соснівський районний суд міста Черкаси нарешті дав хід цій історії, яка для родичів загиблого, здавалося б, зайшла у глухий кут. Суд прийняв рішення про встановлення юридичного факту — участі Олександра Маламужа у бойових діях в зоні АТО у складі Національної гвардії України. Тепер родина загиблого може звертатися до органів соцзахисту, щоб отримати передбачену законом матеріальну допомогу.

Що ж, ця сумна історія все ж вкотре доводить, що за свої права потрібно боротися, і відстоювати їх, незважаючи на перепони і труднощі, що з’являються на шляху.

Підготувала Тетяна Гончарук

фото — Facebook

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: