Публікація

Чергова група суддів та адвокатів завершила навчання на курсі УГСПЛ “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні”

У лютому 2021 року група адвокатів та суддів розпочала своє навчання на навчальному курсі «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту України». Представники та представниці юридичної спільноти були зацікавлені в поглибленні своїх знань та професійній самореалізації в сфері міжнародного гуманітарного права та дотримання його норм в національній судовій практиці.

Подаючи заявки на конкурсний відбір навчальної групи, конкурсанти навіть не здогадувались наскільки швидко отриманні знання знадобляться їм на практиці. З початком широкомасштабної війни Росії в Україні правники стикнулися з величезною кількістю міжнародних злочинів, і тепер наша країна має притягнути до відповідальності винних, адже цього так чекають тисячі постраждалих. Проте у цьому питанні ми не можемо покладатися лише на Міжнародний кримінальний суд, адже він має допоміжний, комплементарний характер. Основний тягар по розгляду цих справ ляже на плечі саме українських суддів та адвокатів, які мають забезпечити справедливий судовий процес, тому так важливо опанувати знання в сфері міжнародного права.

Навчання було насиченим і складалося з трьох навчальних модулів, присвяченим питанням міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Програма включала такі теми:

  • визначення поняття “прав людини” та міжнародних механізмів їх захисту;
  • джерела, принципи та сфера застосування міжнародного гуманітарного права;
  • кваліфікації збройного конфлікту;
  • режим окупації;
  • застосування в національних судах норм міжнародного гуманітарного права під час розгляду справ, пов’язаних зі збройною агресією Росії в Україні;
  • співвідношення норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Більше 20 правників з таких міст, як Київ, Одеса, Дніпро, Покровськ, Івано-Франківськ, Хмельницький, Львів, Черкаси та з Чернігівської та Київської областей пройшли три дистанційні навчальні модулі та взяли участь у трьох очних заходах. Останній з них відбувся 14 та 15 липня 2022 року в м. Києві. Це був навчальний судовий процес з питань застосування норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини в практиці національних судів. Учасники курсу розподілилися на чотири команди: суд, обвинувачення, захист обвинуваченого та представники потерпілих. Після чого кожна з команд працювала над фабулою, яка містила в собі найбільш поширенні воєнні злочини, які скоюються в Україні щодня. Наприкінці заходу відбувся імпровізований судовий процес, який допоміг присутнім розібратися в ситуаціях під час відправлення правосуддя, що викликають у правників найбільше запитань.

Навчальний судовий процес є ефективним інструментом, під час якого професійні юристи, що представляють всі сторони судового процесу спільно з експертами з міжнародного права (прав людини та МГП) мають змогу спільно шукати найприйнятніші та дієві форми застосування даних норм та спробувати напрацювати практику, якою вони будуть користуватися під час реальних судових процесів.

Ключовим результатом тренувального судового засідання є те, що наразі правники чітко розуміють де і яким чином можна застосовувати норми міжнародного права під час розгляду в судах воєнних справ. Це стало можливим завдяки досвідченим експертам та експерткам, що супроводжували тренінг:

  • Тимуру Короткому, віцепрезиденту Української асоціації міжнародного права, провідному науковому співробітнику Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України»;
  • Сергію Зайцю, адвокату, експерту навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»;
  • Павлу Пархоменку, кандидату юридичних наук, Голові Бахмацького районного суду Чернігівської області;
  • Миколі Пашковському, науковому співробітнику відділу дослідження проблем кримінального процесу та судоустрою Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса Національної академії правових наук України, адвокату, науковому раднику АО “БАРРІСТЕРС”, к.ю.н., доценту, члену Правління Української асоціації міжнародного права;
  • Ользі Семенюк, координатору освітнього напрямку УГСПЛ для правників.

Бажаємо учасникам нових досягнень і активної роботи в сфері якісного здійснення правосуддя! У свою чергу, УГСПЛ продовжить проведення навчальних судових процесів як один з компонентів закріплення знань та напрацювання практичних навичок в рамках як спеціалізованих навчальних курсів для суддів та адвокатів з засад міжнародного гуманітарного права, так і як окремого заходу підвищення кваліфікації для правників.

Якщо ви вже зараз хочете дізнатися більше про міжнародне гуманітарне право та міжнародне право прав людини, рекомендуємо такі навчальні та інформаційні матеріали від УГСПЛ:

  1. Серія освітніх відео, в яких йдеться про правову відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності, про агресію росії проти України, яка з точки зору МГП є міжнародним збройним конфліктом, про баланс між гуманністю та військовою необхідністю та про інші основи права війни. Щоб подивитися, натисніть ТУТ.
  2. Серія вебінарів з міжнародного права та міжнародних відносин, що допомагає українським юристам і громадськості розширити свої міжнародно-правові горизонти. Переглянути список можна ТУТ.
  3. Серія вебінарів з перехідного правосуддя, міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. Щоб побачити весь перелік, натисніть ТУТ.
  4. Курс «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» можна пройти самостійно на на найбільшій освітній платформі України Prometheus. Деталі ТУТ.

Розроблення цього курсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: