Публікація

12 причин переглянути 12 вебінарів про перехідне правосуддя

Українська Гельсінська спілка з прав людини констатує: немає в Україні жодної людини, якої б не зачепила або не зачепить збройна агресія Російської Федерації – тимчасова окупація Криму, збройний конфлікт на Сході України або російсько-українська війна. Тож долати наслідки збройного конфлікту нам доведеться також усім разом і кожному. Як встановити правду? Примиритися і більше ніколи не повторювати? Кого визнають жертвами, чи відшкодують їм шкоду та відновлять в правах? Як українська влада поверне контроль над територіями і кого притягнуть до відповідальності, в яких судах? Відповіді на усі запитання можна шукати під час перегляду серії вебінарів, що присвячені окремим аспектам перехідного правосуддя, міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Пандемія COVID-19 і карантинні заходи в Україні змусили правозахисників, як, власне, і решту населення, переосмислити свою діяльність. В УГСПЛ перенесли жваві юридичні розмови і глибокі дискусії з офлайну в онлайн. Так розпочалася і серія вебінарів, що присвячена окремим аспектам перехідного правосуддя. З 3 квітня до 1 липня УГСПЛ у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим за підтримки Програми USAID вдалося організувати 12 лекцій, які подивилися щонайменше 1277 зареєстрованих учасників. Загальна ж кількість переглядів у соціальних мережах (facebook та youtube) більша у 35 разів.

«УГСПЛ вдячна українцям за цікавість та сподівається, що всі, кому хоч раз випав бодай один вебінар у стрічці новин facebook, повернуться до нього та переглянуть від першої до останньої секунди», – порадив керівник Програми USAID людини в дії» Тарас Цимбрівський.

У цій серії вебінарів дійсно зібранні цінні знання щодо подолання наслідків збройних конфліктів, включно з міжнародним досвідом. І от 12 причин для перегляду вебінарів:

Ірина Марчук, Роман Мартиновський, Антон Кориневич, Олена Семьоркіна, Євген Комаровський, Катерина Бусол, Валерія Лутковська, Микола Мазур, Оксана Сенаторова, Ґаяне Нуріджанян, Уейн Джордаш та Ібрагім Олабі.

Це 12 імен одних з найкращих українських і міжнародних експертів, що займаються розробкою та впровадженням концепцій перехідного правосуддя і так чи інакше пов’язані з подоланням наслідків збройних конфліктів. В УГСПЛ переконані: без такого потужного складу спікерів проведення серії вебінарів не вийшло б на такий якісно високий рівень.

Нині цикл лекцій може стати корисним студентам, що вивчають міжнародне гуманітарне право, юристам, що здійснюють захист жертв конфлікту, правоохоронцям, суддям та їх помічникам, прокурорам (особливо АРК, Донецької та Луганської областей), посадовцями Міністерств з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, закордонних і внутрішніх справ, Мінветеранів, народним депутатам та всім тим, хто збирається долучатися до подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації на території України, тож правозахисники радять до перегляду вебінари, у яких:

  1. Докторка права, професорка з міжнародного кримінального права Копенгагенського університету (Данія) Ірина Марчук розповідала про іноземний досвід перехідного правосуддя: https://cutt.ly/XylPSJB.
  2. Адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський говорив про змішаний суд, який в Україні може стати ефективним механізмом притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів: https://cutt.ly/yylPNYn.
  3. Постійний Представник Президента України в АРК Антон Кориневич на вебінарі говорив про застосування міжнародного гуманітарного права, поняття збройних конфліктів та їх класифікацію: https://cutt.ly/HylP7Vr.
  4. Аналітикиня, експертка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна розповіла про міжнародні підходи до відновлення довіри до влади як складової гарантій неповторення порушень прав людини (у рамках четвертої складової перехідного правосуддя): https://cutt.ly/EylAuBe.
  5. Начальник управління Прокуратури АРК Євген Комаровський сконцентрував увагу учасників на перехідному правосудді в роботі правоохоронців: https://cutt.ly/xylAjgj.
  6. Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич розповідав про міжнародні злочини (злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії): https://bit.ly/35IPGEf.
  7. Катерина Бусол з Chatham House, Robert Bosch Stiftung Academy Fellow присвятила лекцію регіональним та історичним аспектам комісій з встановлення істини: https://cutt.ly/IyQWJOP.
  8. Адвокатка, правозахисниця, омбудсмен (2012-2018 рр.) Валерія Лутковська провела компаративний аналіз репарацій в країнах з перехідним правосуддям https://cutt.ly/UyI8IZe.
  9. Суддя Верховного Суду Микола Мазур розповів про кримінальне провадження щодо злочинів, пов’язаних із окупацією Криму та конфліктом на Донбасі, коли обвинувачені відсутні (процедура in absentia): https://bit.ly/2MpDmQi.
  10. Кандидатка юридичний наук Оксана Сенаторова розповіла про кримінальну відповідальність за воєнні злочини: https://bit.ly/30S940X.
  11. Кандидатка юридичних наук Ґаяне Нуріджанян розповіла про переслідування міжнародних злочинів у МКС: https://bit.ly/38fwU8p;
  12. Керуючий партнер міжнародної правозахисної групи Global Rights Compliance Уейн Джордаш та засновник Програми правового розвитку Сирії Ібрагім Олабі розповіли про роль міжнародної спільноти у подоланні наслідків збройного конфлікту: https://bit.ly/3euCUfg.

 

Довідково. Наприкінці минулого року УГСПЛ разом з партнерами-правозахисниками презентувала дорожню карту подолання наслідків збройного конфлікту на сході України і тимчасової окупації Криму (https://cutt.ly/TickxAF). У 2017-2018 роках при Офісі омбудсмана групою експертів був розроблений тематичний законопроект (https://cutt.ly/BickAo7).

Ці напрацювання було взято за основу робочою групою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України, до якої залучені й експертів УГСПЛ. Мета – розробка національної концепції перехідного правосуддя для України, запровадження якої в подальшому має стати важливим кроком до встановлення справедливості, деокупації та реінтеграції й розбудови сталого миру, зокрема й на шляху повернення Криму. Нині українська концепція перехідного правосуддя фактично доопрацьована і буде відправлена до Офісу Президента.

Серія вебінарів, присвячена різним аспектам перехідного правосуддя та міжнародному гуманітарному і кримінальному праву, стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: