Публікація

3,5 років фіктивного розслідування: ЗаЩо активісту з Торецька Володимиру Єльцю спалили автомобіль

Близько 5 ранку 10 квітня 2017 року згоріла машина Володимира Єльця – координатора УГСПЛ у Торецьку Донецької області. Він одразу викликав поліцію та вказав у заяві, кого він підозрює. Після першої експертизи слідчі виявили, що це навмисний підпал. Але через три з половиною роки осіб, на яких вказав Володимир, не допитали, а розслідування справи затягують.

 

Не зручний активіст

Після звільнення Торецька Володимир заснував громадську організацію «Твоє нове місто». Її члени збирали продукти та одяг від небайдужих громадян, купували медичні препарати, і передавали військовим на передову. Володимир сам відвозив допомогу на волонтерському автобусі, який прославився через напис «Тихесенько, я свій».

Одного разу бус став у нагоді, коли взимку у Торецьку не було води. Володимир згадує, як завантажив бочку з водою та розвозив її для мешканців міста, зокрема і для людей з інвалідністю.

У 2015 році місцева влада не влаштовувала свято на честь звільнення Торецька (тоді ще Дзержинська) від бойовиків, тому чоловік привітав армію самотужки. Голові Торецька, яким тоді був Володимир Слєпцов, це не сподобалось. Він написав скаргу в поліцію на Єльця за незаконне проведення свята. Пізніше його звинуватили у державній зраді.

Окрім цього організація “Твоє нове місто” возила дітей на екскурсію у Західну Україну, чим, у вільний час від надання адміністративних послуг, продовжують займатися і зараз.

Як громадський активіст Володимир відвідував засідання міськради. На одному з них мали визначити бюджет міста на наступний рік. Зібрались активісти та люди міцної статури в оточенні нардепа Шкірі, який хоч і не має жодного стосунку до міської ради, але часто пристуній на її засіданні. За словами місцевих активістів, Ігор Шкіря, який родом з передмістя Торецька, поводиться у місті, як його господар. 

Володимир Єлець очікував почути його звіт про результати роботи, але згадує, що той приїжджав тільки “вичитувати”. 

З 2002 року Шкіря безперервно обирається до ВР спочатку від «Партії Регіонів», з 2014 року обраний як самовисуванець. Зараз депутат входить у фракцію «Відродження». Володимир стверджує, що одним з прибічників і близьких людей Шкірі є Ігор Рибак, який був депутатом Торецької міської ради у 2015 році, а також є родичем колишнього Голови Торецька Володимира Слєпцова.

Незадовго до підпалу автомобіля активіста, у грудні 2017 року, на черговій сесії міськради відбулась сутичка між Ігорем Шкірею та тодішньою головою громадської ради при Донецькій ОДА Іриною Кириковою. Вона звинуватила його у загибелі людей під час російсько-української війни на Донбасі, після чого прибічники обох сторін побилися. Володимир Єлець був присутній на цьому засіданні і намагався зупинили конфлікт. Він стверджує, що Ігор Шкіря не зацікавлений у розвитку Торецька і підтримує окупантів, а причиною конфлікту між ними стала різна громадянська позиція.

«Окрім того, що Ігор Шкіря – нардеп від «ОПЗЖ», він ще підтримував так звану ДНР. А депутат Ігор Рибак голосував за референдум та допомагав бойовикам», – розповідає Єлець.

 

Підпал волонтерського бусу

Близько 5 години ранку 10 квітня 2017 року дружині Володимира зателефонував сусід, що мешкає навпроти. Він сказав, що бачить полум’я, яке здіймається вище їх будинку. Коли Володимир підійшов до вікна,  побачив, що його автомобіль вже догорає. Чоловік одразу викликав пожежних та поліцію. Машину вже було не врятувати – вона вигоріла вщент. У заяві до поліції Володимир одразу вказав імена підозрюваних: нардеп Ігор Шкіря та його помічники Ігор Рибак і Сергій Шапран. А також вказав причину пожежі – незручна для міської влади громадянська позиція.

Активіст сам проводив розслідування, щодо того, де мешкає Шкіря та з ким підтримує зв’язки. Разом із членами ГО «Твоє нове місто» він дізнався, що нардеп проживає у смт Гаспра, що під Ялтою та має там санаторій. Володимир каже, що за даними СБУ за два роки після звільнення Торецька Ігор Шкіря відвідував Крим 26 разів. Питання про візити до окупованого Криму Володимир ставив депутату та його помічникам, які, як стверджує активіст, були помічені у зв’язках з терористами. Через це чоловік пов’язує пожежу тільки з висловленням своєї громадянської позиції:

«Якщо я вимагав від депутата виконувати його роботу, то одразу ставав ворогом для усіх його помічників. Після звільнення міста, Шкіря почав приїжджати у Торецьк із тітушками, з якими у мене також були конфлікти».

 

Фіктивне розслідування

Поліція прийняла заяву у день пожежі та ніби почала розслідування. Допитали свідків та провели першу експертизу. За словами Володимира, вона показала, що машина згоріла у результаті підпалу, бо слідчі знайшли залишки відповідної рідини. Але через 9 місяців, коли чоловік поцікавився результатами розслідування, дізнався, що торецька поліція кваліфікувала справу як «необережне поводження з вогнем». Володимир пішов у Торецьку прокуратуру зі скаргою змінити кваліфікацію справи на «навмисний підпал». Прокуратура розглянула скаргу та змінила кваліфікацію.

Через півтора року після підпалу активіст знову звернувся до Торецької прокуратури із проханням допитати людей, яких він підозрює у скоєнні злочину. Володимир згадує, що тільки після тиску на прокуратуру, слідчі поліції показали йому документи допитів. Усі три підозрювані мешкають у різних містах: Ігор Рибак – у Торецьку, Сергій Шапран – у Костянтинівці, а Ігор Шкіря на момент допитів, за словами Володимира, був у Києві:

«Я впевнений, що їх не запрошували на допити, тому що відповіді ідентичні. Три людини не можуть відповідати однаково, знаходячись у різних містах. Я підозрюю, що допити були формальними, для того, щоб я відстав».

Далі розслідування справи затягувалось експертизами. Чоловік згадує, що коли переглядав матеріали справи, бачив більше 5 експертиз, які проводились після двох та трьох років з моменту підпалу. Він стверджує, що слідчим вигідно відправляти справу на експертизу, бо вона займає 3-4 місяці і ще очікування у черзі. У цей час, каже Володимир, слідчі нічого не розслідують.

Тільки через два з половиною роки після підпалу слідчі перевірили дзвінки, що здійснювались вранці 10 квітня біля будинку Володимира. А також опісля трьох років опитували сусідів за дві та три вулиці від житла чоловіка. За весь час розслідування, стверджує Володимир, торецька поліція так і не провела допит його дружини, яка є найближчим свідком. Її допитав слідчий, який для цього приїхав з Маріуполя.

Справу постійно перенаправляють у Маріуполь, а потім повертають до Торецька, що також затягує її розслідування, каже Володимир. Адвокат УГСПЛ звертався у обласне відділення поліції Маріуполя, але йому повідомили, що справа вже у Торецьку. Володимир згадує, що одразу після цього звернувся у торецьку поліцію, де йому повідомили, що справу знову відправили у Маріуполь. За останніми спостереженнями активіста, зараз справа знаходиться у Торецьку. Її розслідують нові слідчі. Як каже Володимир, вони планують провести одночасний допит його та підозрюваних після 3,5 років з моменту підпалу.

«Я бачив справу, там 90% – сміття. Слідчі просто імітують роботу, ніби вони щось зробили. Тільки місяць тому вони опитували членів ГО «Твоє нове місто», щоб дізнатись, чим ми займаємось. І це через 3,5 роки після підпалу», – розповідає про побачені матеріали справи Єлець.

На відміну від поліції, громадськість працює набагато швидше. Волонтери Роман Синіцин та Олексій Сіхарулідзе з ГО «Народний тил» відразу після підпалу оголосили збір коштів, щоб компенсувати Володимиру втрату волонтерського автомобіля, і за 20 днів зібрали необхідну суму. Через місяць Володимир продовжував возити волонтерську допомогу на фронт.

У березні 2020 року Володимиру знову погрожували, через те, що він допомагав торецьким шахтарям, які звернулись у приймальню УГСПЛ. 

 

***

Матеріал підготовлено у рамках проекту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється Українською Гельсінською спілкою з прав людини за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди в Україні та Європейського Союзу.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: