Публікація

Доповідь «Адвокати в окупації: ситуація з дотриманням прав адвокатів в умовах збройного конфлікту в Україні»

Після окупації Криму Російською Федерацією в лютому-березні 2014 року і початку збройного конфлікту на Сході України загальна ситуація в сфері прав людини на зазначених територіях суттєво погіршилася. Про це свідчать численні звіти міжнародних структур та правозахисних організацій. За таких умов істотно зростає значення адвокатури як важливого інструменту захисту прав і свобод людини. Наявність справді незалежної адвокатури, включно з гарантованим захистом прав адвокатів та їх професійної діяльності, є частиною справедливого правосуддя і найважливішим елементом в системі захисту прав людини. Доповідь «Адвокати в окупації» – це перша спроба дослідити і систематизувати наявну інформацію про випадки переслідувань адвокатів на непідконтрольній території України у зв’язку з їх професійною діяльністю.

Ознайомитися з повним текстом доповіді російською мовою можна за посиланням.

Доповідь підготовлена ​​експертами Української Гельсінської спілки з прав людини у партнерстві з Регіональним центром прав людини, адвокатами з окупованих територій та адвокатами-переселенцями. Її метою є дослідження ситуації з інститутом адвокатури, дотриманням прав окремих адвокатів і ризиків, з якими вони стикаються під час здійснення ними своєї професійної діяльності на території окупованого Кримського півострова і непідконтрольній Україні частині Донецької та Луганської областей.

У фокусі дослідження – збір фактів і оцінка ситуації з реалізацією професійних стандартів та дотриманням гарантій діяльності адвокатів на зазначених територіях, виявлення загроз і ризиків, а також підготовка рекомендацій щодо поліпшення ситуації. Дослідження охоплює період 2014-2018 років і проводилося в умовах обмеженого доступу до інформації на окупованих територіях.

Доповідь ґрунтується на даних з відкритих джерел, засобів масової інформації, а також інформації, отриманої з відповідей відповідних органів і структур державної влади та професійних асоціацій. Також автори опитували адвокатів з окупованих територій, шляхом проведення особистих і онлайн інтерв’ю. У силу наявних загроз і ризиків, багато хто з опитаних побажав зберегти конфіденційність.

Доповідь складається з трьох частин:

  • У першій частині представлені основні стандарти і гарантії діяльності адвокатів, закріплені в міжнародних актах «м’якого права» і Законі України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також наведена інформація про розробку в рамках інститутів Ради Європи Конвенції про професію адвоката.
  • У другій частині надано огляд порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також досліджено питання взаємодії адвокатів з окупованих територій і адвокатів-переселенців з органами адвокатського самоврядування України.
  • Третя частина містить інформацію про порушення прав і гарантій адвокатської діяльності на окупованій території частини Донецької і Луганської областей, а також про допомогу, що надається на підконтрольній Україні території адвокатам з числа внутрішньо переміщених осіб.

У Доповіді також представлені основні висновки і рекомендації органам влади, правоохоронним органам України, органам адвокатського самоврядування, окупаційній владі та владі РФ, міжнародній спільноті щодо вжиття заходів для захисту прав адвокатів, які продовжують свою діяльність в умовах окупації і збройного конфлікту або переселилися з окупованої території.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: