Публікація

Яка користь громадам від високих і низьких балів моніторингу?

Проф. Андрій Галай

Дещо парадоксальне питання, чи не так?

У моніторингах Місцевого індексу прав людини надається не безбарвна характеристика, як у низці інших систем (і майже усіх державних дослідженнях – чи не тому українській владі не прийнято довіряти?). При розробці інструменту Індексу була обрана концепція чіткої бальної системи, що характеризує якість діяльності місцевої влади з позиції прав людин. Чим якісніше діє влада – тим вища оцінка, і навпаки.

Цей результат широко і наочно висвітлюється: сайт Індексу, інфографіка і сам звіт моніторингу, численні аналітичні та інформаційні статті.

Яка користь з високого балу?

Зрозуміло, крім впевненості у вірності підходів самоврядування, це і вплив на громадську думку, можливість апелювати до такої оцінки перед мешканцями, серед інших органів влади. Це може бути і сигнал міжнародним і українським донорам – цій владі міста можна довіряти, вона реалізує проекти розвитку вчасно і якісно, а не як деякі інші.

Так, а що доброго може бути з невисоких балів?

Перше враження, дійсно – сум та й годі. «Ось які недобрі монітори, ми з ними відкрито, а вони нас перед світом спаплюжили, краще б я нічого не показував і ховався», – подумає чиновник. І буде неправий.

Бо, по-перше, монітори не припинять оцінку без знайдених даних, просто шукатимуть іншими способами. Так, знайдуть менше – і ще менше поставлять балів. Тому Індекс невідворотний – не сховатися.

По-друге, а як часто владу нормально оцінюють? Працюють небайдужі навчені люди, ще і місцеві – зацікавлені у результаті. Інструмент і тренінги впроваджують експерти такого рівня, які далеко не в кожному великому місті є. Патронує моніторинг найбільша і одна з найстарших правозахисних спільнот України – Українська Гельсінська спілка з прав людини. Надається детальна всестороння оцінка за 9-ма напрямами. І не просто оцінка, а детальні рекомендації. Навіть сам інструмент моніторингу є готовою збіркою рекомендацій. Корисно цей незалежний погляд отримати владі і громаді? Напевно, нормальним, зацікавленим – так.

І по-третє, тим самим міжнародним і українським донорам. Давайте поміркуємо разом. Більшість населених пунктів з невисокою оцінкою не перевантажені увагою донорів, не мають багато проектів наприклад технічної підтримки. То оцінка Індексу вказує – це місто/село потребує допомоги. Причому чітко зрозуміло у яких сферах.

Тому, владі і громаді варто шукати можливості прийняти наш моніторинг. Можна звісно чекати, доки ми отримаємо на це грант. Або запропонувати нам це зробити за кошти місцевого бюджету чи інші. На якості і незалежності моніторингу це ніяк не позначається.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: