Публікація

Як проходив перший моніторинг об’єднаної територіальної громади

Білозірська об’єднана територіальна громада стала першою громадою в Україні, в якій апробовано Місцевий індекс прав людини та, відповідно, вставлено стан дотримання прав людини на місцевому рівні.

Моніторинг здійснювався такими методами:

  • аналіз інформації насайті та інформаційному віснику об’єднаної територіальної громади;
  • аналіз інформації отриманої інформаційні запити;
  • вивчення змісту програм та рішень ОТГ, що стосувалась дотримання прав мешканців громади та їх виконання;
  • безпосереднє спілкування з працівниками ОТГ;
  • обстеження будівель та споруд, що забезпечують реалізацію прав людини.

Дуже цікаво відбувалася співпраця із місцевої владою. Спочатку керівництво ОТГ сприйняло початок проведення моніторингу як загрозу. Інформаційні запити, які надійшли до ОТГ з проханням надання інформації були проігноровані, бажання співпрацювати було відсутнє. Перекажу слова одного посадовця: «Громадські організації зі своїми інформаційними запитами тільки заважають працювати, працівники вимушені відриватися від роботи, що загалом зупиняє діяльність адміністративного апарату ОТГ. Більшість інформаційних запитів робиться без конкретної мети».

Та незважаючи на початковий супротив у проведенні моніторингу, роботу було продовжено та задіяні інші способи проведення моніторингу. Слід зазначити, що думка про необхідність проведення моніторингу в ОТГ у керівництва змінювалась і насамкінець змінилась на протилежну тій, що була на початку. Адже команда Місцевого індексу прав людини постійно повторює: ми працюємо для влади теж, підтримуємо і схвалюємо позитивні рішення, а у негативних – надаємо реальні рекомендації до покращення діяльності.

Фактично аналіз роботи ОТГ було розпочато з обстежень Центру надання адміністративних послуг та медичних закладів, у яких обслуговуються мешканці громади.

Враження були двоякі. Надання адміністративних послуг населенню отримало позитивну оцінку, враховуючи високий рівень комфорту та обслуговування в центрі надання адміністративних послуг.1

При дослідженні дотримання медичних прав мешканців ОТГ моніторами не було зараховано балів. Адже було виявлено обслуговування мешканців громади у лікарні за 50 км. від місця проживання; майже неприховані корупціогенні ознаки у райлікарні; недостатній рівень комфорту перебування у Центрі надання первинної медико-санітарної допомоги ОТГ Білозір’я.

2

Вже потім, коли ставлення керівництва громади до моніторів змінилося, декілька балів у напрямі охорони здоров’я було відіграно, адже влада продемонструвала гарні зусилля до вирішення проблеми відсутності медичних спеціалістів на селі.

3Ще одним напрямом,у якому надано мінімальну кількість балів була «Фізична безпека». Попри наявність прийнятих місцевих програм та рішень щодо підвищення рівня безпеки, на час проведення моніторингу дані рішення були фінансово не підкріплені та не працювали. Поліція (і інші чинники місцевої безпеки) та село виявились несумісними. Ось такий #неком’юнітіполісінг.

Одним із найважливіших питань, яке досліджувалося, було питання реальної участі громади в управлінні та прийнятті рішень в ОТГ. Поряд з позитивними практиками в громаді як-то ініціатива “Громадський бюджет” та можливість контролю за рішеннями депутатів,мешканці ОТГ недостатньо застосовують механізми демократії участі (проведення опитувань, громадських слухань тощо), відповідно при прийнятті рішень в ОТГ думка населення не враховується.

У підсумку Білозірська ОТГ набрала 44% із 100 можливих.Попри наявність значної кількості негативних балів, прогрес за останні роки Білозірської ОТГ помітний, а отже є підстави вважати, що ОТГ перебуває на правильному шляху.

Цікаво, що вже на публічній презентації результатів, представники місцевого самоврядування висловили вдячність за приділену увагу і зважені оцінки, готовність і далі взаємодіяти із командою Місцевого індексу і з моніторами. Так напевно і набувається авторитет і довіра до моніторингового інструменту.

4

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: