Публікація

Що таке доказовість звіту моніторингу?

Проф. Андрій Галай

Що таке доказовість звіту моніторингу?

Це коли ми читаємо не – монітор/и оцінив/ли, що … (робота робиться, програма якісна, послуги надаються ефективно і зручно), а … робота робиться (програма якісна, послуги надаються ефективно і зручно) тому, що …

Традиційні два приклади
Перший фрагмент звіту. Підказую – недоказовий. Стенд у Центрі надання адміністративних послуг зручний для клієнтів. Бал зараховано. Крапка.
Інший фрагмент звіту. Який – оцініть самі. Стенд у Центрі надання адміністративних послуг має зразки заяв і бланки для їх заповнення. Оголошення і зразки на стенді виконані достатньо великим шрифтом, розміщені на висоті очей людини середнього зросту. Див. фото стенду з монітором біля нього.
Правда другий приклад краще? Невже  складно написати два речення і зробити фото?
Кому потрібна доказовість?
Злим і прискіпливим координаторам Місцевого індексу прав людини? Так, ми не приймаємо звіти, де недостатньо доказово виписана оцінка – будь-яка з 90 індикаторів. Але ми вимагаємо доказової інформації звітів не для себе, а для громади, якій небайдуже; для чиновників, які хочуть працювати краще (і тому треба їм пояснити негативну оцінку), або ще краще (і тому треба їм пояснити позитивну оцінку).
Як доказувати? 
Поясненнями (згадування деталей документу у звіті свідчить, що його читали), цифрами (математика, штука вперта), фото, сканами документів чи сторінок сайтів. Та будь-чим, що відрізняє перший з наведених вище прикладів від другого.
Різні індикатори можуть мати свої особливості доказування, але мають і гнучкість – кожний монітор може вибрати свій стиль – координатор Індексу прийме. Головне, щоб було доказово, тобто, щоб оцінки були пояснені.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: