Публікація

“Мотурначка” як кейс Місцевого індексу прав людини

#bettercallMОTURNACHKA

Скріншот з ефіру програми «#@)₴?$0 з Майклом Щуром»

Чого тільки не трапиться у впровадженні місцевого індексу.

Випадково через партнерську мережу дізнався “страшний” секрет, хто така #Мотурначка з містичної #Малої_Виски (куди там #Горішнім_Плавням). Веселий мем насправді простий і банальний. Не буду його розкривати з етичних міркувань, але запевняю – таємничих місцевих властителів за ним не ховається.

Дві сторони неоднозначного побутового конфлікту. Замість домовитись пішли за “союзниками” проти “ворога”. До одного боку пристали окремі представники влади, поліції, керівництва освіти, частина простого люду. До другого українські найчесніші журналісти (які ніколи нічого не перекручують в пошуку breaking news), друга частина місцевої громади, і не тільки місцевої. Зашкварились усі, хоча більше, візуально, перша сторона.

Сторони працюють по-своєму. Одні сподіваються, що затихне-перечекаємо. Інші – не дозволимо, залучимо представників обласного загальнодержавного рівня, що нічого не знають: вже підключились топові канали, міністри… Отже пат, всі  “гострять ножі і мастять пістолети”. Цікаво, що серед місцевих жителів була група за досягнення згоди, але куди там, їх відсунули: яке примирення, тут “свята війна” намічається.

Mоturnachka увірвалася до топ-мемів типу чупакабри і почекуна.

А хто виграв? Ніхто, здається? Питання в тому, що ефективна місцева влада має ладнати такого роду конфлікти. Місцеві громадські лідери теж мають бути здатні і зацікавлені у врегулюванні місцевих конфліктів за участі місцевих учасників. Не тому, що “не виносити сміття з хати”, а тому, що “хто, якщо не ми”.

Тому, сподіваємось, що ближчим часом справа владнається до обопільної згоди і виграшу, а скандалісти і загострювачі повернуться до своїх “важливих” справ.

Screenshot_6

До чого тут Місцевий індекс прав людини? До того, що ми оцінюємо спроможність влади діяти для інтересів прав людини спільно з місцевою громадою, ми навчаємо цьому на чітких індикаторах і прикладах. Що саме несприйняття влади суспільством і навпаки породжує те, що в найгіршому вигляді призводить до ситуації на сході України.

І кейс #Mоturnachka нами буде активно використовуватись у навчаннях місцевих активістів і влади.

Використані скріншоти з ефіру програми «#@)₴?$0 з Майклом Щуром»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: