Публікація

Зима гарно вплинула на український парламент

Прийнято рішення про скасування Проекта Кримінально-процесуального кодексу України у повторному другому читанні. „За” проголосувало 344 депутати, утрималось – 1, не голосувало – 64. Робота правозахисників не пройшла даремно з чим нас всіх і вітаємо.

Прийнято рішення про прийняття Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо права засуджених на листування з Європейським судом з прав людини) у другому читанні і в цілому. „За” проголосувало 322 депутата, не голосувало – 84, жодний депутат не проголосував „проти”.

Цей законопроект підготовлено на основі  проекту Закону України “Про внесення змін  до деяких законодавчих актів України” ( щодо забезпечення права засуджених і осіб, які  тримаються під вартою, на листування з Європейським судом з прав людини), реєстр.  №6038 від 12.08.2004 року, який  11  січня 2005 року був розглянутий Верховною Радою України в першому читанні і направлений  суб’єкту  права законодавчої ініціативи на доопрацювання з наступним  поданням його на розгляд Верховної Ради України у повторному першому читанні.

Законопроектом пропонується внести зміни  до статей 8 і 113 Кримінально-виконавчого кодексу України та статей 9 і 13 Закону України “Про попереднє ув’язнення” з метою надання особам, засудженим  до позбавлення волі, а також особам, взятим під варту, права безперешкодно надсилати листи на адресу Європейського суду з прав людини  та інших міжнародних судових установ.

Враховуючи, що ці зміни посилять законодавчі гарантії захисту прав людини, зокрема, у сфері  забезпечення  права засуджених і осіб, які тримаються під вартою, на листування з Європейським судом з прав людини  та іншими міжнародними судовими установами, а також приведуть зазначені національні законодавчі акти у відповідність до Конвенції про захист прав і основних свобод людини, яка була ратифікована Верховною Радою України, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив схвалити законопроект і рекомендувати Верховній Раді України  за результатами розгляду в повторному першому читанні  прийняти його за основу.

Головне науково-експертне  управління Апарату Верховної Ради України  дійшло висновку, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відправити на доопрацювання  з поданням  на повторне перше читання. Проте  члени Комітету не погодилися з такою пропозицією, оскільки вважають, що зауваження експертів можуть бути враховані  при підготовці  цього проекту до другого читання.

Також було прийнято рішення про прийняття проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відшкодування шкоди, завданої діями органів дізнання) у другому читанні і в цілому. „За” проголосувало 322 депутата, жоден дерутат не проголосував „проти”. Відповідно до п. 5 ст. 5 Конвенції кожен, хто є потерпілим внаслідок затримання, тримання під вартою під час досудового слідства та судового розгляду справи, здійсненими не у відповідності з вимогами ст. 5 Конвенції, а також у зв’язку з іншими порушеннями ст. 5 Конвенції, такими як недотримання принципу рівності сторін під час розгляду судом питання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи продовження строку тримання під вартою, перевищення розумного строку тримання під вартою до винесення вироку судом, має право в позовному порядку вимагати компенсацію.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: