Публікація

Звіти УГСПЛ стали частиною доповіді робочої групи ООН щодо використання найманців як засобу порушення прав людини

Дві доповіді Центру документування УГСПЛ були прийняти до уваги при написанні Доповіді Робочої групи ООН з питання про використання найманців як засобу порушення прав людини та протидії здійсненню права народів на самовизначення, представленій 28 липня 2020 року відповідно до резолюції 74/138 Генеральної Асамблеї ООН і резолюції 42/9 Ради з прав людини ООН:

Звіт планується представити та обговорити на засіданні Третього комітету Генеральної Асамблеї ООН 2 листопада 2020 року. Пряма трансляція відбудеться за посиланням http://webtv.un.org/live.

Координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда взяв розгорнутий коментар у головного консультанта відділу воєнної політики центру безпекових досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Валерія Пристайка. 

Наскільки важливою є зазначена доповідь робочої групи ООН?

Сучасний розвиток світу формує нові погляди стосовно подій, що загрожують міжнародному правопорядку, і цей факт актуалізує визначення чинників й факторів, які можуть вплинути на міжнародну безпеку й мир зокрема. Сьогодні, в умовах глобалізації, серйозним викликом для міжнародного миру й безпеки є поширення локальних збройних конфліктів, зростання числа збройних конфліктів, які характеризуються надмірною жорстокістю і грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права. 

Одним із таких явищ, що ставлять під загрозу світовий правопорядок та міжнародні конвенції про підтримання миру і безпеки людства, є використання найманців у збройних та воєнних конфліктах.

Отже, очевидно, що інститут найманства становить глобальну загрозу міжнародній безпеці, тому підготовка зазначеної доповіді є актуальною і важливою.

Які ключові положення містить доповідь ООН?

Згідно з теорією міжнародного права кожен учасник бойових дій має свій статус. Так, міжнародне гуманітарне право поділяє всіх учасників воєнних дій у період міжнародних збройних конфліктів на тих, що безпосередньо беруть участь (комбатантів), і тих, що не беруть безпосередньої участі в бойових діях. До таких учасників відносяться: військові, які становлять, як правило, регулярні збройні сили країни, і невійськовий персонал, до якого відноситься медперсонал, а також партизани, шпигуни, добровольці та найманці.   

Саме питанню використання найманців як засобу порушення прав людини та протидії здійснення права народів на самовизначення присвячена доповідь Робочої групи ООН з питання про використання найманців як засобу порушення прав людини та протидії здійсненню прав народів на самовизначення, яка була представлена 28 липня 2020 року відповідно до резолюції 74/138 Генеральної Асамблеї ООН і резолюції 42/9 Ради з прав людини ООН. Зазначена доповідь є ґрунтовним аналітичним документом, підготовленим незалежними експертами, який розкриває серед іншого питання еволюції використання найманців, перелічує широке коло суб’єктів та видів діяльності які можуть бути пов’язані з ними. У пункті 62 доповіді зазначається, що іноземні громадяни можуть вступати в ряди збройних недержавних суб’єктів з ряду причин, включаючи особисту вигоду. Разом з цим існують і інші мотиви: ідеологічні, політичні і релігійні. 

Для України тема найманців взагалі стоїть дуже гостро. Експерти зазначають, що суттєва присутність іноземних бойовиків та найманців сприяє загостренню конфлікту в східній частині нашої країни. На підтвердження зазначеного, в серпні 2020 року прокурорами Департаменту нагляду щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора, розпочаті кримінальні провадження за фактами участі найманців у збройному конфлікті, умисних дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також участі у складі не передбачених законом збройних формувань у нападі на підприємства, установи, організації чи на громадян, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків (ч. 4 ст. 447, ч. 3 ст. 110 , ч. 5 ст. 260 Кримінального кодексу України). Прокурори встановили, що, починаючи з 2014 року по теперішній час, щонайменше 2 громадянина Республіки Болгарії, 7 – Вірменії, 1 – Грузії, 19 – Італії, 27 – Іспанії, 12 – Казахстану, 3 – Литви, 26 – Молдови, 2 – Нідерландів та 5 – Німеччини у складі іррегулярних, не передбачених законом, збройних формувань РФ брали участь у збройному конфлікті проти України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків

Найманство в певній мірі взаємопов’язане з іншими злочинами, такими як тероризм, нелегальна торгівля зброєю, наркотиками, викраденням людей, організованою злочинною діяльністю. Мова йде про найманців, які цілеспрямовано, заради власної вигоди, здійснюють протиправні діяння. Йдеться також про комплексний міжнародний злочин, підрив державності незалежних країн, а отже і безпеку держав, а також про латентну загрозу, яку при певних обставинах, можуть створити найманці в країнах громадянами яких вони (найманці) є.  

Матеріал підготовлений в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: