Публікація

Звіт УГСПЛ: прикордонний Свердловськ (з 2016 року – Довжанськ) став першим зафіксованим пунктом перекидання в Україну російської військової техніки та живої сили.

7 жовтня в Українському кризовому медіа-центрі відбулась презентація звіту Центру документування УГСПЛ «Історія одного міста: Довжанськ: бронетехніка транзитом з Росії «на Київ» (до 2016 року місто називалось Свердловськ – ред.).

Свідчення мешканців призвели до ключових висновків звіту:

  • проксі-сили РФ перебували на території України щонайменше від початку травня 2014 р. Серед основних завдань – захоплення прикордонних застав і КПП для безперешкодного перетину кордону України живою силою та бойовою технікою. Перший зафіксований перетин українського кордону проксі-сили РФ здійснили 12 червня 2014 року на КПП “Довжанський”. Представники УГСПЛ вважають, що від цієї дати щонайпізніше можна вести відлік початку міжнародного збройного конфлікту між Україною та Російською Федерацією; “
  • зважаючи на близьке розташування міста Свердловська і району до державного кордону України з РФ, незаконні збройні формування (далі – НЗФ) легко отримали забезпечення і закріпилися на захопленій території, систематично порушуючи права цивільного населення та навмисно завдаючи шкоди: інфраструктуру міста було зруйновано, а люди втратили своє звичне життя, опинившись у складній гуманітарній ситуації;
  • Свердловськ фактично відіграв роль транзиту для військової техніки Російської Федерації, а приміщення місцевого ремонтно-механічного заводу слугувало місцем розташування для її подальшого ремонту. Наявні в аналітичній довідці докази свідчать про координацію дій НЗФ з боку Російської Федерації, зокрема полковником ФСБ Ігорем Єгоровим.

У звіті також надано списки ідентифікованих загиблих за час окупації міста та однойменного району: 22 цивільні особи; 65 представників Об’єднаних Сил; 10 представників НЗФ.

Під час презентації координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда розповів про те, що місто на постійній основі стало з 2014 року транзитом для російської військової техніки та живої сили. Окупація розпочалася із захоплення прикордонних застав та контрольно-пропускного пункту «Довжанський», через який 12 червня 2014 року в Україну зайшов перший зафіксований негуманітарний конвой агресора. “В Росії є досить стандартна процедура: спочатку запускається негуманітарний конвой на окуповану українську територію, тоді обстрілюється цивільна інфраструктура, щоб спровокувати місцевих мешканців і вже потім запускаються гуманітарні конвої”, – повідомив керівник Центру документування УГСПЛ.

На заході було озвучено зазначених у звіті ключових осіб, які встановили контроль над містом та вчиняли злочини проти місцевого населення:

  • полковник ФСБ Ігор Єгоров, позивний «Ельбрус» (координація дій незаконних збройних формувань з боку Російської Федерації);
  • найманець з РФ Олександр Ілютенко, позивний «Палестинець» (бойовий командир);
  • мешканець міста Гайдей Олександр, позивний «Рим» (комендант під час окупації);
  • Мозговий Олексій, командир незаконного збройного формування «Призрак».

Анастасія Зоря, аналітикиня Центру документування УГСПЛ навела типові приклади порушень прав людини, що мали масовий характер під час окупації і увійшли у звіт: вбивства, залякування, пограбування, викрадення, тортури, утиски релігійних конфесій, напади на штаби українських політичних партій, примус до служби у збройних силах. Також аналітикиня звернула увагу, що на початку окупації мали місце численні провокації з метою розповсюдження антиукраїнських настроїв і нагнітання страху, і навела приклад: на териконі однієї з шахт Свердловського району з’явилася група військових, а наступного дня – військова техніка, з якої здійснювали обстріл довколишніх селищ. “На місцях обстрілів згодом з’явилися російські ЗМІ, які повідомили, що це зробила Національна гвардія України. А в обстріляних селищах з’явилися агітатори, які поширювали чутки про причетність до обстрілів “Правого сектору”, – сказала Зоря.

Під час виступу очевидець подій Роман Романов, мешканець Свердловська (з 2016 року – Довжанськ), розповів про голод в місті. “Восени 2014 року, коли вже стало неможливо знімати гроші в банкоматах, я на власні очі бачив багато людей, які штурмували сміттєві баки у пошуках їжі”, – розказав свідок.

Наприкінці презентації Олексій Біда зазначив: «Звіти серії «Історія одного міста» направлені на збір та збереження історичної правди. Ми маємо передати інформацію об’єктивно, без будь –яких спотворень, чи то політичних, чи то пропагандиських. Долучайтеся до розповсюдження та документування подій!».

Запис презентації

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням https://cutt.ly/ugeTvWK .

Довідково: Центр документування УГСПЛ займається історіографією подій гібридного збройного конфлікту в Україні на прикладі окремих міст Донбасу. Нині уже задокументовані події у:

  1. Сєвєродонецьку: https://bit.ly/3eOvvsG
  2. Мар’їнці: https://bit.ly/3cFGJ0v
  3. Попасній: https://bit.ly/2VPWs6l
  4. Маріуполі: https://bit.ly/2Y0Ozxx
  5. Переможному: https://bit.ly/3eIII64
  6. Станиці Луганській: https://bit.ly/2zpHQDj
  7. Слов’янську: https://bit.ly/2VQY0x9
  8. Стаханові (нині-Кадіївка): https://bit.ly/3ipYvZk

Право знати правду – один з 4 базових елементів перехідного правосуддя. Наприкінці минулого року правозахисники презентували оновлену українську модель перехідного правосуддя (https://bit.ly/2yEriXA) задля захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту. Наразі концепцію перехідного правосуддя разом із проектом Указу Президента України щодо її затвердження передано в Офіс президента України (https://cutt.ly/7grNUux ).

Документування подій на Донбасі з 2014 року і до тепер відбувається в рамках програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: