Публікація

Звіт Центру документування УГСПЛ «Історія одного міста. Станиця Луганська»

Центр документування УГСПЛ продовжує історіографію подій гібридного збройного конфлікту в Україні на прикладі окремих міст Донбасу. Серія аналітичних довідок продовжується історією Станиці Луганської.

Районний центр і однойменне селище Станиця Луганська вже понад 4 роки живе буквально на лінії вогню. Розташування поруч із Луганськом стало причиною жорстокого протистояння між силами ЗСУ та представниками НЗФ, яке вилилось у масштабні руйнування, найбільша частина яких припали на літо 2014 р. Усього за період бойових дій на території Станиці Луганської загинув 31 мешканець селища, пошкоджено 2500 житлових будинків, серед них повністю зруйновано та не підлягає відновленню – 112.

Масові обстріли Станиці Луганської і станції Кіндрашівська у 2014 р., що призвели до загибелі мирних мешканців міста, є воєнним злочином відповідно до ст. 8 Римського статуту Міжнародного Кримінального Суду.

До того ж, факти завдання ударів по таких об’єктах, як школи, лікарні та міська адміністрація, зафіксовані у Станиці, також розцінюються як порушення норм міжнародного гуманітарного права.  У результаті таких обстрілів, які можуть кваліфікуватися як терористичний акт, сталися численні руйнування і пошкодження житла цивільного населення.

Наразі до Європейського суду з прав людини подано скарги громадян України, які стали жертвами таких злочинів, адже  було  порушено  право  власності, гарантоване  ст.  1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Повний текст звіту Центру документування УГСПЛ «Історія одного міста. Станиця Луганська» тут

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтрим- ці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Погляди та інтерпретації, представ- лені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гу- манітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соці- альний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з між- народного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті
USAID https://www.usaid.gov/uk/ukraine та сторінці у Facebook www.facebook.com/USAIDUkraine.

Фото ukranews.com

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: