Публікація

Звіт про моніторинговий візит УГСПЛ та ХПГ до Північної виправної колонії № 90

17 жовтня 2018 року відбувся спільний моніторинговий візит експертів УГСПЛ та ХПГ до Північної виправної колонії № 90 (ПВК-90), що розташована у місті Херсоні. 

В закладі на день візиту перебували 760 осіб, з яких 660 – це засуджені, і 100 – підсудні, які перебували на дільниці СІЗО в ПВК-90.

Під час візиту монітори відвідали медичну частину, промислове виробництво і ділянку ДІЗО-ПКТ, де провели огляд зазначених дільниць, поспілкувались із засудженими та представниками адміністрації, висловили зауваження та рекомендації.

Медична частина

Було оглянуто обладнання і палати, де утримувались засуджені, які перебували в медичній частині. На час відвідання в частині перебували на стаціонарному лікуванні 5 пацієнтів, якихось скарг чи зауважень вони не висловили, надання їм медичної допомоги самі засуджені оцінювали як належне.

Начальник медичної частини повідомила, що в колонії перебуває 64 особи із ВІЛ-статусом, з них 37 отримують АРТ.

В колонії перебуває чотири особи з інсулінозалежною формою діабету, двоє з них отримують інсулін як жителі міста Херсон, двом інсулін закуповує колонія. Хворих з онкозахворюванням в колонії не виявлено.

За останні два роки в колонії було 5 випадків смерті засуджених, один випадок самогубства, інші – через сердечно-судинні захворювання.

Промислова зона

В ПВК-90 велика промислова зона, розділена на дві ділянки. Монітори відвідали ділянку, де здійснювалась обробка металу і виготовлялись металеві вироби. На другій ділянці здійснювалась деревообробка, цю ділянка монітори не відвідували. В декількох цехах, де відбувалась обробка металевих виробів, засуджені виготовляли автопричепи, контейнери для сортованого пластикового сміття, контейнери для побутових відходів, інше.

На промисловій зоні працює до 130 засуджених осіб, середній рівень отриманих коштів на картковий рахунок – 1500-2000 після всіх відрахувань, залежно від виробітки та відпрацьованого часу.

Дільниця ДІЗО-ПКТ

Специфікою закладу є те, що на території ДІЗО-ПКТ перебуває 100 осіб з СІЗО, монітори мали змогу поспілкуватись з деякими з них.

Після ознайомлення з особовими справами осіб, поміщених до ДІЗО, було встановлено, що в ДІЗО кожному з 8 поміщених осіб було призначене адміністративне стягнення в максимальному розмірі – 14 діб. Адміністрація погодилась із тим, що таке стягнення вимагає перегляду і в майбутньому буде інакше підходити до призначення терміну поміщення до ДІЗО.

Також були зауважені бідні умови перебування в ДІЗО, невідремонтовані камери, сантехнічні умови просто вбогі – замість унітазу – дірка в підлозі, закрита «кляпом» – пластиковою пляшкою з водою. (див.  фото вище).  Ці  зауваження були обговорені з представниками адміністрації і в.о. начальника колонії цілком погодився з необхідністю виправляти ситуацію.

Проблеми з паспортами засуджених

З адміністрацією обговорили проблему із паспортизацією засуджених, оскільки це справді проблема, яка впливає на можливість для засуджених офіційно працювати, отримувати соціальні виплати, фактично інтегруватись до життя в суспільстві. Одним із найбільш суттєвих недоліків представники адміністрації назвали необхідність сплати мита (270 гривень), зазначаючи, що колонія не може сплачувати ці кошти, а в засуджених цих коштів немає.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: