Публікація

Звіт «Мапа пам’яті: ідентифікація всіх загиблих у конфлікті як перший крок до примирення»

Центр документування підготував звіт щодо роботи «Мапи пам’яті» – інтерактивного ресурсу, покликаного ідентифікувати усіх загиблих під час збройного конфлікту на сході України.

Відсутність відкритих списків загиблих та доступу до достовірної інформації надає широкі можливості для маніпулювання свідомістю громадян. Роздрібненість та суперечливість баз даних, що наразі існують в органах влади та НУО, ускладнює формування інформаційної політики держави та ефективну протидію неправдивій інформації. Тому створена Центром документування Української Гельсінської спілки з прав людини «Мапа пам’яті» – це перший крок, необхідний для ідентифікації, меморизації жертв збройного конфлікту та об’єктивного висвітлення подій в Україні.

Ознайомитись зі звітом можна за посиланням.

dsc_0254_0
Олексій Біда та Сергій Мовчан з Центру документування УГСПЛ презентують «Мапу пам’яті» у Сєвєродонецьку. Фото – Кризовий центр «Сіверський Донець»

Створена УГСПЛ у 2017 р. інтерактивна «Мапа пам’яті» — це сучасний ресурс, на якому зібрано та візуалізовано інформацію про більш ніж 10 тис. загиблих поіменно, у тому числі і з боку так званих «ДНР»/«ЛНР».

«Мапа пам’яті» — це інтерактивна мапа, на якій у хронологічному порядку відображуються точки з ідентифікованими загиблими внаслідок російсько-української війни. Класифікація загиблих здійснюється як за датою смерті, так і за принципом країни походження. В цьому можна переконатися наочно. Водночас висвітлення походження бойовиків з російських міст демонструє, як російські громадяни долучилися до війни на Сході України. Тобто стає зрозумілим, скільки найманців та кадрових військових РФ воювали проти українців. Слід виокремити розподіл жертв на комбатантів і некомбатантів. Російська сторона, як відомо, всіляко намагається замаскувати свою присутність на теренах України. Для цього у звітах загиблі військовослужбовці видаються за цивільних. Результатом роботи ресурсу мають стати механізми ідентифікації та меморизації жертв як перший крок до примирення та об’єктивного висвітлення подій.

Зважаючи на інформаційний вакуум у цій сфері, однією з нагальних проблем є невизначеність і суперечливість даних про кількість загиблих, що негативно впливає на загальний стан поінформованості суспільства. На необхідність вирішення цієї проблеми неодноразово звертали увагу і міжнародна спільнота, і громадські організації.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках проекту Transition Promotion Program, що впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ). Сайт УГСПЛ «Мапа пам’яті» створено завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії» та проекту «Права людини понад усе» за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади. Сайт вдосконалено в рамках проекту, підтриманого Міністерством закордонних справ Чеської Республіки Transition Promotion Program. Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відо- бражають погляди зазначених вище установ або будь-якого з урядів цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: