Публікація

Звернення журналістів щодо номінування на “Будяк” Володимира Гройсмана

Організаторам всеукраїнської Антипремії «Будяк року»

Українській Гельсінській спілці з прав людини

 

Лист-звернення

 

Як нам стало відомо, 10 грудня відбудеться оприлюднення лауреатів всеукраїнської Антипремії «Будяк року», організаторами якої є Українська Гельсінська спілка з прав людини. Одним з номінантів на отримання Антипремії став Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Згідно з повідомленням на вашому сайті йому «інкримінується», цитуємо, «підписання Закону України «Про місцеві вибори», № 595-VIII/2015, згідно частини 3 статті 30 якого сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО) не прийняли участі у виборах 25 жовтня 2015 року і тим самим зазнали факту дискримінації за ознакою місця проживання».

У зв’язку з цим вважаємо за доцільне звернути Вашу увагу на те, що в даному випадку Володимир Гройсман виконував свій конституційних обов’язок.

Адже відповідно до статті 75 Конституції України єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент – Верховна Рада України. Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених Конституцією України (стаття 91 Основного Закону України). Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України (стаття 94 Конституції України).

Зважаючи на вимоги частини другої статті 19 Основного Закону України, згідно з якими органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, Голова Верховної Ради України зобов’язаний підписати прийнятий Верховною Радою України закон.

Таким чином, Голова Верховної Ради України підписавши прийнятий 14 липня 2015 року парламентом Закон України «Про місцеві вибори» № 595-VIII, лише виконав свій конституційний обов’язок.

 

З повагою,

Вікторія Пода, головний редактор тижневика «Ділова столиця»

Віталій Пирович, головний редактор порталу «ДеПо»

Сергій Щербина, керівник проекту INSIDER

Володимир Малінін, керівник всеукраїнського інтернет-видання “Вероятно”

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: