Публікація

Звернення Вінницької правозахисної групи до Олександра Турчинова з приводу ситуації в українській в’язничній системі

Закликаємо Кабінет Міністрів України і Вас особисто негайно звернути увагу на брутальні порушення прав людини, які відбуваються щодо засуджених, які відбувають покарання у вітчизняній пенітенціарній системі.

Щороку правозахисні організації повідомляють про триваючу практику катувань, нелюдського поводження, примушування до рабської безоплатної праці. Особливо кричуща ситуація склалася у Літинській ВК №123 (Вінницька область), уже майже півроку до Вінницької правозахисної групи продовжують надходити повідомлення про організовані побиття нових етапів засуджених, знущання, в яких приймає участь безпосередньо начальник колонії, за повідомленням від грудня 2007 року засуджених, що прибували з етапів, по кілька діб тримали в металевій клітці на вулиці як диких звірів.

Жодні звернення до прокуратури із фактами знущань над засудженими не призводять до вирішення проблеми, комісії, зокрема і остання, яка відвідала колонію на початку лютого, не знаходять порушень, засуджених залякують і примушують відмовлятися від скарг, про що вони згодом пишуть в правозахисні організації заяви. 

Один із засуджених, який скаржився на дії адміністрації Ігор Романенко загинув відразу після від‘їзду останньої комісії за обставин, які вказують на те, що йому не було свідомо надано кваліфікованої медичної допомоги.
     

Враховуючи те, що марними виявилися будь-які спроби привернути увагу Президента України Ющенко В.А. до ганебних порушень прав людини, які відбуваються в системі Державного Департаменту України з питань виконання покарань, беручи до уваги той факт, що син Начальника ДДВП В.В.Кощинця працює на відповідальній посаді в Секретаріаті Президента України, ми змушені звернутися до Уряду України із вимогою в межах власних повноважень НЕГАЙНО ПРОЗОРО із залученням представників правозахисних організацій та Уповноваженого ВР України з прав людини провести перевірку фактів порушень прав людини в різних пенітенціарних
установах України, вирішити питання про максимальну демілітаризацію та прозорість системи виконання пенітенціарних покарань.

Ми вимагаємо від Уряду направити комісію для проведення перевірки фактів знущань над засудженими ВК №123 (м.Літин).     

Шановний пане Перший Віце-прем‘єр-міністр України! Як громадян України нас абсолютно не цікавлять можливі кулуарні політичні
домовленості між керівництвом Уряду та Президентом України, згідно із якими, нібито, Державний Департамент України з питань виконання покарань залишається «зоною впливу та контролю Президента України». За Конституцією та ЗУ «Про Кабінет Міністрів України» вказаний Державний Департамент перебуває в повному віданні КМУ, відтак саме Кабінет міністрів України несе політичну відповідальність за будь-які порушення прав засуджених, катування та нелюдське і принижуюче людську гідність поводження.    

Саме тому ми чекаємо негайної уваги Уряду до тривожної інформації, що лунає з української пенітенціарної системи.

Координатор Вінницької правозахисної групи

Дмитро Гройсман    

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: