Публікація

«Зруйнували школу до самого фундаменту». Як Росія нищить життя на Запоріжжі

Село Лежине знаходиться у Запорізькому районі. Відстань до обласного центру не більше 25 км, а до лінії фронту – трохи більше 30 км. З початку вторгнення Росія обстрілювала населений пункт щонайменше 14 разів. Куди били окупанти, одна з місцевих жительок розповіла документаторам Української Гельсінської спілки з прав людини в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна».

Зруйнована російською атакою школа. Фото - Сергій Місюра - АрміяInform
Зруйнована російською атакою школа. Фото – Сергій Місюра – АрміяInform

Лілія Докашенко живе у Лежиному все своє життя. Лише одного разу їй довелося покинути рідну оселю на тривалий час – після російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

– Було страшно. Виїжджала до дочки в Польщу. Я п’ять місяців там сиділа, – ділиться спогадами Лілія.

Та вже у серпні 2022 року вона вирішила повернутися додому. А з осені помітила, що Росія почала активно обстрілювати село ракетами. 

Вирва після удару. Фото - Олександр Старух - Telegram
Вирва після удару. Фото – Олександр Старух – Telegram

Двічі били зовсім поруч з її будинком:

– Я живу неподалік переїзду. Бомбардували так, що будинки дуже постраждали, але люди – ні. Вперше влучили в місцину за залізничною дорогою. А другий приліт – прямо в дорогу. Того разу удар був потужнішим, що і дах злітав. Я не постраждала, а колега, що живе поруч, постраждала двічі. 

Точно у школу

Ще одна російська атака відбулася наприкінці грудня 2022 року. Тоді окупанти влучили у школу.

– Два снаряди до російського зенітного ракетного комплексу С-400. Пряме попадання у двоповерхову будівлю, – згадує подробиці і показує фотографії «до» і «після» такого втручання Росії в український освітній процес.

Школа до російської ракетної атаки 22 грудня 2022 року
Школа до російської ракетної атаки 22 грудня 2022 року
Школа після російської ракетної атаки 22 грудня 2022 року
Школа після російської ракетної атаки 22 грудня 2022 року

Будівлю звели у 90-х, а кілька років тому відремонтували.

– Двоповерхова школа. Зверху були розташовані два комп’ютерні класи. Удар розрушив будівлю до самого фундаменту, – зазначає Докашенко. 

У купах сміття зошити дітей, підручники та інше шкільне приладдя. Серед понівеченого росіянами є і обгоріла сторінка зі старої радянської книжки, в якій йдеться про те, фашизм це хвороба.

Обгоріла сторінка книжки про фашизм. Фото - Сергій Місюра - АрміяInform
Обгоріла сторінка книжки про фашизм. Фото – Сергій Місюра – АрміяInform

Інша ракета від С–400 прилетіла у будівлю поруч: 

– Там у нас була бібліотека, музичний клас і музей села Лежине. 

Лілія працює прибиральницею у школі. Під час цього обстрілу за випадковим збігом обставин врятувався її колега – сторож:

– У нас ще є маленька початкова школа, де діти з першого по четвертий клас навчаються; і три групи дитячого садка, – розповідає жінка. – Сторож чергував в більшій школі, але ж там у грудні холодно було, хоч і опалювалося. Він пішов в маленьку школу, і так врятувався. А так би його привалило в тій кімнаті, де ми сиділи. 

Спершу дітей з Лежиного планували возити на навчання у сусіднє село, але скоро і по території тієї школи Росія завдала удару. Тож тепер опрацьовують варіант відновлення закладу – директорка у пошуку спонсорів.

Від обстрілу постраждали близько 70 будинків

За півтора року Лілія нарахувала чотирнадцять обстрілів. 

– З вересня–жовтня 2022 року почали бомбити – то за селом, то в тік влучили двічі, то біля тракторної бригади. 

Черговою ціллю для Росії стала водокачка:

– Там одразу три прильоти було. Люди постраждали. Але ніхто не загинув. 

Пошкоджені у селі будинки. Скріншот відео Телеканал TV5
Пошкоджені у селі будинки. Скріншот відео Телеканал TV5

Повітряними атаками Росії, за словами Лілії, жителям завдана здебільшого матеріальна шкода – у селі обстрілами пошкоджено близько 70 будинків. Хоч не минулося без постраждалих:

– Синці, порізи у людей були. Але нікого не вбило, слава Богу.

Пораненим надавали допомогу. Медики упродовж повномасштабного російського вторгнення у Лежиному працювати не припиняли:

– І приїжджали, і безплатно роздавали медикаменти, кому потрібно. І швидка за викликом приїде.

З продуктами харчування у селі теж проблем не виникало:

– У нас чотири приватні магазини. Але нам часто привозять гуманітарну допомогу, допомагають через те, що було багато прильотів. Навіть з Америки приїжджали. 

Село – не військовий об’єкт

Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області
Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області

Лише впродовж січня 2024 року УГСПЛ задокументувала 2467 епізодів російських воєнних злочинів. З них у Запорізькій області зафіксовано найбільше – 723. 

Окремо правозахисники підраховують пошкоджені житлові будинки та цивільні об’єкти, яких у Запорізькій області лише за січень додалося 1753.

– Женевські конвенції та Римський Статут чітко забороняють обстріли (із застосуванням будь–яких засобів) цивільного населення чи невійськових об’єктів – міст, сіл, помешкань або будівель. Ракетні атаки на населені пункти, як Лежине, є порушенням норм Міжнародного гуманітарного права та кваліфікується як воєнний злочин, – констатує Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області. – Водночас частина області досі залишається окупованою Росією, а тому я можу прогнозувати, що кількість вчинених воєнних злочинів тут буде лише зростати – аж до повного звільнення територій. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 59 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: