Публікація

Зона конфлікту: неповнолітні на війні, торгівля дітьми та сексуальне рабство

Третій випуск нової програми Чорноморської телерадіокомпанії, підготовленої спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини

Україна залишається третій рік поспіль у тій же «зоні ризику». Наша держава потрапляє до переліку країн, уряди яких намагаються покласти край торгівлі людьми, однак ці зусилля недостатні. Окупований Донбас вражає кількістю порушень за останні два роки: сексуальний трафік та рабська праця жінок, залучення неповнолітніх до війни, торгівля дітьми. Чи розслідуються такі злочини та як закон захищає постраждалих?

У нас з’явилась нова категорія людей – це діти-комбатанти, тобто діти-солдати. Чому у нас так багато порушень прав дітей, пояснює народний депутат України Оксана Веселова:

«На непідконтрольній Україні території Донбасу наша влада не здійснює свої повноваження, цією територією керують терористичні організації, тобто це зона, де суцільно порушуються закони України, вони там просто не діють. Наша країна може впливати на це тільки таким чином – створювати умови, щоб звідти виїжджали сім’ї з дітьми, щоб вивозили дітей за будь-якими програмами освітніми».

Таким чином, які б зміни ми не вносили до законодавства стосовно збройного конфлікту, вони все рівно можуть не діяти на непідконтрольній території.

«Певні зміни потрібні, наприклад, в українському законодавстві не існує поняття «збройний конфлікт». Війну зупинити ми не можемо одразу, але наша влада повинна збирати факти, тому що деякі з таких випадків – залучення дітей до збройних формувань – кваліфікуються як воєнний злочин. Ми назбирали десь 30 випадків, які можуть підпадати під поняття «воєнний злочин» відповідно до статті восьмої Римського статуту», – каже керівник освітнього напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Буров.

Окрім того, постає питання того, як ми можемо захистити  дітей в спортивно-оборонних таборах на непідконтрольній території.

«Насправді такі табори існують і на підконтрольній Україні території. Зараз дуже розмита межа між патріотичними і мілітаризованими таборами. У нас існують табори, де збирають і розбирають автомати, вчать мінувати, розміновувати територію. На підконтрольній території цього не можна допускати, а на непідконтрольній – ці випадки треба відслідковувати та відкривати кримінальне провадження», – впевнений Сергій Буров.

Втім це не єдині злочини, які спостерігаються на непідконтрольних територіях.

«На окупованому Донбасі зараз існує торгівля людьми, сексуальне рабство дітей. Злочини, в яких жертвами стають діти, законодавство відносить до особливо тяжких», – пояснює адвокат Вадим Цабека.

Алеи є сьогодні випадки притягнення винних до кримінальної відповідальності?

«Є такі вироки на території України, але ми не знаємо, що відбувається на окупованих територіях», – каже Вадим Цабека.

Подробиці теми у спільному проекті Чорноморської ТРК та Української Гельсінської спілки «Зона конфлікту». У студії ведуча Оксана Щирба,  гості – народний депутат України Оксана Веселова, керівник освітнього напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Буров, адвокат Вадим Цабека.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: