Публікація

Знання основ міжнародного гуманітарного права – #MustHave для кожного українця

У Veteran Hub відбулася лекція, присвячена основам міжнародного гуманітарного права в контексті збройного конфлікту в України. В якості спікера для ветеранів та юристів, зокрема з ГО «Юридична сотня», виступив експерт Програми USAID «Права людини в дії» Максим Тимочко.

Головною метою лекції було розвінчати міфи щодо збройного конфлікту на Сході та окупації Кримського півострову, які є наслідком відсутності знань з міжнародного права. Першочергово, вважає експерт, варто знати поняття, які ми використовуємо як в побуті, так і в офіційно-діловому спілкуванні.

«Найелементарніше, що варто знати кожному – це те, чим відрізняються один від одного такі терміни як війна, воєнний стан, збройний конфлікт, окупація, анексія, АТО та ООС. Адже від цього залежить обсяг прав, обов’язків та відповідальність не тільки держави, а й кожної людини по будь-яку сторону конфлікту. На жаль, в Україні досі не розрізняють такі поняття як «військовий стан» та «воєнний стан», хоча відмінності очевидні: оголошення війни на противагу особливому правовому режиму, який вводиться для збереження держави», – акцентував Максим Тимочко.

У продовження експерт розповів про ситуацію на Сході в міжнародному контексті та порівняв збройний конфлікт в Україні з іншими в світі, а також пояснив, у чому різниця міжнародного та неміжнародного збройного конфлікту. Сама класифікація потрібна, адже залежно від статусу, застосовуються різні норми міжнародного гуманітарного права. А від того, знову ж таки, різняться за своїм обсягом гарантії та захист учасників конфлікту. Хоча можливе існування і паралельно двох видів конфлікту на одній території і рамках однієї ситуації. Так, власне, зараз і відбувається на сході України, де, згідно зі звітами про попереднє розслідування Канцелярії Прокурора Міжнародного кримінального суду (наприклад, у звіті з 2018 рік) триває збройний конфлікт міжнародного та неміжнародного характеру.

Під час заходу спікер розповів і про міжнародну відповідальність за порушення прав людини в Криму та на Донбасі, а також про кримінальну відповідальність за воєнні злочини, які вчиняються в ході конфлікту. Окрему увагу Максим Тимочко приділив питанню захисту жертв збройного конфлікту, у тому числі – внутрішньо переміщених осіб.

«Я сподіваюся, що лекція підвищила рівень базових знань учасників та спонукатиме їх до розвитку критичного мислення», – зазначив експерт Програми USAID.

Програма USAID «Права людини в дії» планує продовжувати розпочату співпрацю з Veteran Hub, що є першим в Україні відкритим простором для громадських організацій, які працюють у сфері ветеранських справ.

 

Зазначену діяльність впроваджено в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: