Публікація

Зміна місця проживання не може бути причиною для погашення заборгованості з виплати пенсії, – юрист УГСПЛ

Регіональне управління Пенсійного фонду відмовилося виплачувати пенсійний борг переселенці з Донбасу. Причина – відсутність внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання чи перебування.

Пані Наталя з Донецької області. За сімейними обставинами досить тривалий час жила на окупованих РФ територіях, не виїздила, а отже не отримувала виплати. У 2018-му нарешті вирішила відновити їх, і звернулась до Лозівського об’єднаного управління Пенсійного фонду Харківської області. Зрештою їй було нараховано борг по виплаті пенсії за попередні півтора року у сумі 18,5 тисяч гривень.

Проте невдовзі Фонд з невідомих причин припинив виплачувати кошти, хоча будь-якого відповідного рішення  не виносилося. Пані Наталя попросила пояснити, що сталося. У відповідь на свій лист жінка отримала пояснення, мовляв, «поновлення виплати пенсії здійснюється з місяця, в якому надійшла заява внутрішньо переміщеної особи про призначення (відновлення) пенсій; суми соціальних виплат, які не виплачені за минулий період, обліковуються в органі, що здійснює соціальні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України». Тобто Наталя мала з’явитися особисто до Чугуївського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Харківській області.

Згодом з’ясувалося, що 2017 року представником структурного підрозділу з питань соціального захисту населення Лозівської міської ради Харківської області було встановлено відсутність переселенки як внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання в Лозівському районі Харківської області. І саме на підставі цього виплату пенсії було припинено.

«Позивач на той час дійсно була вимушена тимчасово поїхати до непідконтрольної Україні території в Донецькій області через сімейні обставини», – говорить адвокат УГСПЛ  Роман Лихачов, до якого згодом звернулась Наталія. Після жінка повернулася, її взяли на облік та почали виплачувати пенсію. Але борг 18 тис. грн. залишався. Наталія прагнула повернути собі ці кошти. «І для цього є всі підстави», – наголошує Лихачов.

Юрист обґрунтовує: існує вичерпний перелік підстав припинення виплати пенсії, визначений ч.1 ст. 49 Закону № 1058. Він передбачає можливість припинення виплати пенсії з інших підстав лише у випадках, передбачених законом. А зміна пенсіонером місця проживання не може бути підставою для позбавлення його конституційного права на отримання соціального захисту.

Окрім того, пенсійний фонд необґрунтовано та протиправно припинив виплату нарахованої пенсії з 1 липня 2017 року по 30 червня 2018 року, посилаючись на те, що виплату коштів за минулий час буде здійснено за наявності відповідного фінансового забезпечення, на умовах окремого порядку, після прийняття його Кабінетом Міністрів України. Існує постанова Верховного Суду від 15.02.2018 (справа №Пз/9901/8/18), у якій зазначено, що посилання відповідача на відсутність коштів на проведення виплати пенсії в перерахованому розмірі порушує гарантоване статтею 1 Першого протоколу Конвенції право мирно володіти своїм майном», – говорить правник.

Окрім того є рішення Європейського суду з прав людини у справі «Кечко проти України». У ньому йдеться, що держава вільна визначати, які кошти, зокрема, надбавки, виплачувати своїм робітникам з державного бюджету: може вводити, призупиняти чи припинити виплату, вносячи відповідні зміни в законодавство. Однак якщо чинне законодавство передбачає виплату, і дотримано всіх вимог, органи державної влади не можуть свідомо відмовляти у цих виплатах доки відповідні положення є чинними.

«Тобто нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів. Компенсація втрати частини пенсії у зв`язку з порушенням строків її виплати пенсіонерам здійснюється згідно із законом», – продовжує адвокат УГСПЛ Роман Лихачов.

Про це юрист й написав у позові до суду – оскільки пані Наталія неодноразово зверталась до Пенсійного фонду з приводу проведення виплати заборгованості по пенсії, але відповіді не отримувала, у неї іншого способу, аніж звернення до служителів Феміди, не було. Нині справа у суді, Роман Лихачов супроводжує її.

«Ми сподіваємося на позитивне рішення, та те, що державні органи припинять численні порушення прав внутрішньо переміщених осіб», – підсумував адвокат УГСПЛ Роман Лихачов.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: