Публікація

«Злочинець не діє за стандартами»: 10 років, як росіяни збили МН17

17 липня 2014 року неподалік Торезу, що на Донеччині, армія РФ збила Boeing 777 – пасажирській літак Малайзійських авіаліній. Тоді загинули 298 осіб: всі пасажири та члени екіпажу. Розслідування тривало 6 років, ще 2,5 – судовий процес. 17 листопада 2022 року суд Гааги оголосив довічне ув’язнення трьом підозрюваним – Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), Ігорю Гіркіну (позивний «Стрелков») та Леоніду Харченку (позивний «Крот»). Ще одного обвинуваченого, росіянина Олега Пулатова, виправдали. Чи зможуть колись опинитись на лаві підсудних замовники цього теракту – своєю думкою в ефірі ГІТ: Громадське Інтерактивне Телебачення поділився виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко. 

Розслідуванням всіх обставин трагедії МН17 займалась Об’єднана слідча група, до якої входили представники України, Нідерландів, Малайзії, Бельгії та Австралії. Окружний суд Гааги визнав версію обвинувачення: так звану ДНР контролювала РФ. У Боїнг поцілила ракета із ЗРК «Бук» з тимчасово окупованого Первомайська. З’ясовано, що ураження літака відбулось після ухвалення рішення. Три людини визнані винними: вони отримали довічні вироки. Крім того рідним загиблих винні мають виплатити 16 мільйонів євро компенсації. 

На даний момент жоден з визнаних винним, мова про Сергія Дубинського, Ігоря Гіркіна та Леоніда Харченка, відповідальності за скоєне не поніс і навіть не був жодного дня на лаві підсудних. 

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

«За рішенням суду за збиття Боїнга несуть відповідальність три конкретні людини. Хоча мав би бути встановлений ланцюжок команд і відповідальність могла би бути піднята на вищий рівень. Але цього вже не станеться, тому що пересуду за цим рішенням не буде. Тому єдине, що залишається світовій спільноті: очікувати та шукати ті фактори впливу на РФ, які б змусили її виконати рішення суду,» – розповів виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

За словами правозахисника суд у Нідерландах відбувся завдяки застосуванню принципу універсальної юрисдикції. Тобто, попри те, що злочин відбувся на території України, іноземці ( а більшість із загиблих громадяни Нідерландів) кваліфікували та розглядали справу за статтями їхнього кримінального кодексу. 

«На жаль, цей злочин не визнаний воєнним – з цією категорією працює Міжнародний кримінальний суд. У 2014 році РФ взагалі отримала вкрай м’яку міжнародну реакцію на скоєний злочин. Окрім окружного суду Гааги, збиття МН17 розглядав Європейський суд з прав людини. Цей епізод увійшов до міждержавної скарги, з якою держава Нідерланди звернулась до ЄСПЛ. Але він розглядає справи з позиції порушення норм Європейської конвенції з прав людини, якої, нагадаю, Росія вже не дотримується. Мушу визнати, як би ми не хотіли, щоб цей злочин розслідували інші міжнародні установи, то цього не буде. На рівні міжнародних судів не допускається конкуренція. Поясню на прикладі з практики: коли до ЄСПЛ подається заява, то одним із її пунктів є запитання: чи є ця справа предметом інших міжнародних юрисдикцій. Схвальна відповідь може стати причиною відмови брати таку справу до розгляду. Тож ми вже маємо вирок. Це вирок – окружного суду Гааги. Хочу також додати: на даний момент за міжнародним законодавством, не можливо притягнути до відповідальності за скоєння воєнного злочину державу, лише – конкретну людину,» – резюмував виконавчий директор УГСПЛ.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: